• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Isidora Sekulić" Đorđu Milosavljeviću

Dramaturgu, scenaristi i književniku u Svečanoj sali Skupštine Beograda uručena je književna nagrada "Isidora Sekulić".

Milosavljeviću su nagradu uručili predsednica žirija prof. dr Dubravka Popović Srdanović i potpredsednik Fonda "Isidora Sekulić" Srba Ignjatović.

Nagrada koju od 1967. godine dodeljuje opština Savski venac, kao testamentarni naslednik izdavackih prava i nosilac Fonda "Isidora Sekulić" pripala je Milosavljeviću za roman "Đavo i mala gospođa" u izdanju "Lagune". Nagrada se sastoji od plakete, povelje i novčanog iznosa od 300.000 dinara.

Ovogodišnji laureat je izabran u konkurenciji 75 prijavljenih, a predložene dela su pisana u žanrovima u kojima je stvarala Sekulić.

Žiri u kome su bili, pored predsednice, Milica Jeftimijević Lilić, Rale Damjanović, Petar Arbutina i Milena Stojanović Ilišević, ocenio je da roman "nastao na pitkoj mešavini istorijskih činjenica i fikcije". Roman u žanrovskom smislu predstavlja zanimljivu i vešto kreiranu formu sa elementima istorijskog, pikarskog, avanturističkog razvojnog, kriminalističko - detektivskog romana trilera kao i američkog romana "on d roud" (on the road- na putu).

U obrazloženju koje je pročitala predsednica žirija je navedeno i da je autor "svedenim sredstvima, ali izuzetno plastično, naglašavajući njihovu utemeljenost u realističkom prosedeu gradio likove... a s posebnom umešnošću izgrađen je centralni".

Zahvaljujući se na nagradi za koju je rekao da je "najznačajnije priznanje koje je do sada primio za svoj rad", Milosavljević, koji se skoro dve decenije uspešno profesionalno bavi filmom i televizijom, protumačio je da da ona znači "srećan rasplet jedne književne, ali i životne avanture".

"Avantura je počela neizvesno, trajala je dugo i nagrada znači da sam stigao do one druge obale i da je vredelo što sam je započeo", konstatovao je laureat.

"Posle ove nagrade, čini mi se da imam pravo da se ponosno nazovem samo 'piscem' a ta reč svojom jednostavnošću najbolje opisuje komplikovanost posla kojeg sam se prihvatio", kazao je Milosavljević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE