• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kojadinović: Za kulturu veća novčana sredstva

Ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović najavio je mogućnost da sektor kulture krajem godine dobije 50 miliona evra iz Fonda za privatizaciju, a to je sedmostruko veći iznos od sredstava predvidjenih budžetom.

Ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović najavio je mogućnost da sektor kulture krajem godine dobije 50 miliona evra iz Fonda za privatizaciju, a to je sedmostruko veći iznos od sredstava predvidjenih budžetom.

"To su zabrinjavajuće dobre vesti", rekao je Kojadinović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije koja je organizovana povodom dve godine njenog rada u sadašnjem sastavu.

Kojadinović je ocenio da je Ministarstvo kulture nastavilo da radi ono što je radjeno u vreme prethodnog ministra Branislava Lečića i ukazao da je "važan kontinuitet u servisiranju kulturnih aktivnosti".

Ministarstvo je, prema njegovim rečima, nastojalo da afirmiše domaće stvaraoce i kulturu na medjunarodnom planu, da unapredi regionalnu saradnju, ali i da "manje troši a više investira".

Kojadinović je ukazao na značaj "menadžmenta u kulturi" i povezivanja privrednih subjekata sa sektorom kulture. Kako je rekao, važno je da ti subjekti nadju svoj poslovni interes, da im ulaganja u kulturu ne budu trošak već investicija.

Jugoslovenska kinoteka bi od Evropske agencije za rekonstrukciju trebalo da dobije dva miliona evra za nabavku opreme koja bi omogućila da od septembra počne prebacivanje filmova iz arhive kinoteke u digitalni format, rekao je Kojadinović.

On je takodje rekao da je u toku izgradnja depoa Kinoteke na koju se čekalo decenijama, i da je za tu svrhu obezbedjeno 445.000 evra, od čega 291.300 od francuske vlade - koja je već uputila prvu tranšu u iznosu od 145.000 evra.

Kojadinović je najavio mogućnost da filmska industrija, u koju je država prošle godine značajno uložila, i ove godine dobije približno ista sredstva kao 2005. godine.

On je, medjutim, najavio da će neke filmadžije koje nisu ispunile ugovorne obaveze "morati da vrate novac u državnu kasu".

Prema Kojadinovićevim rečima, 2006. godina biće "glavna i udarna sezona" kada je u pitanju rekonstrukcija manastira Hilandar na Svetoj Gori. Ovogodišnja ulaganja u taj posao iznosiće milion evra, rekao je srpski ministar kulture.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE