• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rene Gruo i moda" u FKC-u

Postavka dela iz kolekcije u Riminiju biće dostupna do 27. jula.

U okviru projekta o međunarodnoj saradnji "1909 - 2009. Jedan vek, a dvoje evropskih protagonista: Gruo i Pavlović crtaju modu" u ponedeljak će u Francuskom kulturnom centru (FKC) biti otvorena izložba italijansko-francuskog umetnika Renea Gruoa.

Izložba "Rene Gruo i moda - Svetlost gradova" predstavlja krunisanje studijskog projekta i međunarodne razmene u kojoj učestvuju Fakultet primenjenih umetnosti (FPU)u Beogradu i odsek za istoriju mode na Fakultetu za književnost i filozofiju u Bolonji, sa ogrankom u Riminiju.

U početku, projekat se ostvario kroz izložbu posvećenu najslavnijoj umetnici i ilustratorki mode prošlog veka Mileni Pavlović Barili, što je prikazano u dvoranama Gradskog muzeja u Riminiju tokom prošle zime.

Ideja vodilja koja ujedinjuje ova dva stvaraoca 20. veka je njihovo učešće u životu velikih kosmopolitskih centara umetnosti i mode u okviru kojih su mogli, naročito zahvaljujući druženju sa svetom umetnosti, da povežu umetničku aktivnost, modnu ilustraciju i reklamnu grafiku.

Izložba istražuje blizak odnos između dela koja je Gruo ostvario za časopise, plakate, reklame kao i njihov kontekst. Kada su ikone, koje je ostvario umetnik, jedanput umetnute u grad, one definišu samu ideju mode i utiču na tumačenje publike, odnosno grad se odeva u te modne ikone dajući im novi kontekst.

Postavka, podeljena na dva dela, predstavlja najpre reklamne plakate, postavljene tako da potsećaju
na veliki gradski zid na kome se stvara dijalog između intimnog doživljaja i umetničkog stvaranja.

Drugi deo je posvećen izboru dela Gruoa kao umetnika.

Izložena dela, koja će biti predstavljena do 27. jula, potiču iz riznice koju je umetnik ostavio u Riminiju, svom rodnom gradu, sedištu modnih tokova Univerziteta u Bolonji koji su zaslužni za stalnu postavku u Gradskom muzeju.

Kroz ovu postavku autor vodi posetioce kroz gradove koji su vezani za njega i u kojima je živeo: Rimini, Milano, Rim i Pariz su mesta koja su uticala na njegov stilistički razvoj i čiju percepciju je izmenio kroz grafički znak opisujuci stav kojim zrači visoko drustvo.

Projekat su osmislili profesori i studenti Univerziteta u Bolonji, Fakultet za književnost i filozofiju, odsek za istoriju mode u Riminiju i Univerzitet u Beogradu, FPU i Filološki fakultet.

Gruo je rođen 1909. godine u Riminiju. U Parizu živi od 1924. gde počinje njegova slavna karijera modnog kreatora. Radio je za najprestižnije časopise i za kuće visoke mode, kao što su Dior, Balmain, Fath, Balenciaga, Givenćy, Roćas.

Realizacija izložbe je omogućena zahvaljujući saradnji Fondacije Milene Pavlović Barilli u Požarevcu i opštine Rimini.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE