• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Najčešća pitanja o Srbiji" u Njujorku

Radovi savremenih srspkih umetnika biće tokom jeseni i zime predstavljeni publici u Njujorku, na izložbi koja će 21. septembra biti otvorena u Galeriji Austrijskog kulturnog foruma u tom gradu.

Na izložbi "FAQ Serbia" (Srbija - Najčešće postavljana pitanja/Frequently Asked Questions) biće predstavljeni radovi Raše Todosijevića, Milice Tomić, Biljane Đurđević, Darinke Pop Mitić i drugih umetnika, najavio je danas na konferenciji za novinare jedan od kustosa postavke Branislav Dimitrijević.

Biće, takođe, predstavljeni radovi Uroša Đurića i austrijske umetnice Elke Kristufek, kao i inostranih umetnika koji su se na razne načine bavili situacijom u Srbiji i njenom okruženju - Fila Kolinsa, Anrija Sale, Marka Peljhana, Dana Peržovskog.

Njujorška publika moći će da pogleda i radove umetnika Zorana Todorovića i Katarine Zđelar koji su bili predstavljeni na prošlogodišnjem Bijenalu vizuelnih umetnosti u Veneciji.

Predstavnik Austrijskog kulturnog foruma iz Njujorka i kustos izložbe Andreas Štedler napomenuo je da je prošlogodišnja postavka u paviljonu Srbije u Veneciji bila jedna od dve evropske izložbe o kojoj se pisalo u "Njujork tajmsu".

Prema njegovim rečima, američka publika zainteresovana je, pre svega, za savremenu umetničku scenu Kine i drugih azijskih zemalja, kao i za latino-američke stvaraoce, dok su joj evropski umetnici manje interesantni.

"Verujem da će ova izložba biti zanimljiva američkoj publici jer se bavi univerzalnim temama, odnosno 'gorućim' društvenim pitanjima kao što su nacionalizam, stereotipi, ekonomska tranzicija, privatizacija, nasilje", rekao je Štedler.

Prema njegovim rečima, Austrijski kulturni forum je galerija koja se spominje u svim njujorškim kulturnim vodičima i u kojoj se godišnje održi oko 200 kulturnih događaja - izložbi, koncerata, filmskih
projekcija.

Branislav Dimitrijević je dodao da projekat "FAQ Serbia", pored izložbe, obuhvata objavljivanje prateće publikacije, razgovore s umetnicima čiji će radovi biti predstavljeni u Njujorku, kao i
nekoliko seminara.

Izložba će u Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku biti otvorena do januara 2011. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE