• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kriju Kafkini sefovi?

Deset sefova punih neobjavljenih rukopisa pisca "zaglavljeni" su u sudovima i problemima birokratije.

Rukopisi su decenijama skupljali prašinu u sefovima banaka u Tel Avivu i Cirihu, a stručnjaci kažu da su neprocenjive književne i novčane vrednosti. Ipak, još uvek nije saopšteno šta se tačno nalazi među njima.

Izraelski sud naredio je otvaranje sefova i pregledanje rukopisa, uprkos protivljenju dveju Izraelki koje tvrde da su kutije nasledile od svoje majke.

Među papirima su nedovršena i dovršena dela, pisma i drugi spisi, saopštila je Nacionalna biblioteka Izraela, koja takođe tvrdi da polaže prava na ovo otkriće.

Kafka se smatra jednim od najuticajnijih pisaca 20. veka, a sve svoje rukopise ostavio je svom prijatelju i izdavaču Maksu Brodu pre smrti 1924. od tuberkuloze, uz naređenje da nakon njegove smrti sve spali.

Međutim, Brod je potpuno ignorisao njegovu molbu, i objavio većinu spisa koje je nasledio, uključujući "Proces", "Zamak" i "Ameriku". Pošto je pobegao od nacista u Izrael, testamentom je 1968. zaveštao rukopise svojoj sekretarici Ester Hofe.

Ona je papire četiri decenije čuvala u pomenutim sefovima, a pošto je 2007. preminula u 102. godini, rukopisi su došli u posed njenih ćerki Eve Hofe i Rut Vizler.

Njih dve sada pokušavaju da ospore tvrdnje Nacionalne biblioteke da je sam Kafka želeo da rukopisi završe upravo u toj ustanovi.

(MONDO)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

brbljiva

ma nebitno je chije je, tu je josh brdo dobrih stvari za chitati.. nekada, valjda..

Jozef K

Nikako da se iskobeljam iz ovog haosa...

Metal

Genijalan pisac!

SERIJE