• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autor pesme “Lion King” umro u bedi

Nepismeni južnoafrički pastir Solomon Linda ispevao je izuzetno popularnu melodiju, koja je pola veka kasnije postala svetski hit iz američkog filma “Lion King”, dok je sam umro u bedi u 53. godini.

Nepismeni južnoafrički pastir Solomon Linda ispevao je izuzetno popularnu melodiju, koja je pola veka kasnije postala svetski hit iz američkog filma “Lion King”, dok je sam umro u bedi u 53. godini.

Donevši drugima bogatstvo, Linda je 1962. godine sahranjen zaboravljen, a njegova udovica sa osmoro dece nije imala novca ni za nadgrobni spomenik.

Sa svojim sastavom "Izvorne večernje ptice" Linda je 1939. godine snimio pesmu "Lav spava noćas", sa 100.000 prodatih ploča prvi afrički hit. Tu nežnu i jednostavnu melodiju od tri akorda tokom decenija preuzelo preko 150 izvodjača, od Danske do Japana.

Ranih 50-tih godina američki folk kantautor Pit Siger snimio je svoju uspešnu verziju hita, a iste decenije usledile su džez, pop i du-vap verzija, od kojih je ona sastava "Tokens" dostigla svetsku popularnost.

Istovremeno, neobrazovani Linda prodao je skoro sva autorska prava pesme 1952. godine za deset šilinga (danas bi to vredelo oko jednog evra) diskografskoj kući "Gallo Studios", koja je ipak bila dovoljno milosrdna da ga zauzvrat zaposli da čisti i kuva čaj.

Živeći u bedi Lindina porodica je tokom godina primala samo majušni deo naknade za autorska prava, čak i u doba kada su pesma i film "Kralj Lav" (1994) zaradjivali stotine miliona dolara širom sveta.

Tek kada je južnoafrički novinar Rajan Malan 2000. godine za američki muzički časopis "Rolingston" (Rolling Stone) opisao sudbinu Linde i njegovog hita, počeli su pritisci javnosti na kompaniju "Dizni" da pravedno obešteti porodicu uspešnog hitmejkera njihovog filma.

Porodica Linda podnela je 2004. godine sudski zahtev za 1.5 miliona dolara obešćenja, ali bez očekivanog uspeha.

"Sećam se da sam kao klinka slušala očevu pesmu na radiju 1970. godine i da sam pitala majku ko su ljudi koji je sviraju. Ona je odgovorila da ne zna. Bila je srećna što puštaju pesmu njenog muža. Nije znala da je trebalo da dobije nekakvu zaradu od toga", priseća se Lindina ćerka Nsele (47).

Kompanija "Dizni" se u skladu sa svojim dobroćudnim imidžom porodičnog zabavljača iznenada u februaru ove godine ipak nagodila sa svojim tužiteljima.

Predstavnici "Diznija" nisu želeli da objavljuju okolnosti dogovora i visinu ponudjenog novca, već su samo saopštili da je tužba okončana "u korist svih strana".

Ipak, neke nepravde nemoguće je ispraviti: Lindina ćerka Adelejd (38) umrla je 2001. godine od posledica AIDS-a, bez novca neophodnog da kupi lekove koji bi joj produžili život i spasli mnogih muka.

"Ranije sam bila besna. Nisu pitali za dozvolu i radili su sve što su hteli sa očevom pesmom. Ali sada mi se čini da moram oprostiti, jer su došli pameti i shvatili da su činili pogrešno. Biblija kaže moraš pokušati da oprostiš", kaže Nsele.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE