• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bio pravi Kvazimodo?

Britanski arhivist Ejdrijen Glu veruje da je pronašao osobu koja je poslužila Viktoru Igou kao inspiracija za lik tajanstvenog Kvazimoda, zvonara-grbavca Bogorodične crkve u Parizu.

Glu, koji radi u arhivu londonske Tejt galerije, proučavao je pozamašnu autobiografiju Henrija Sibsona, britanskog vajara iz 19. veka, kada je naišao na deo u kom se spominje izvesni Francuz čiji je nadimak bio "grbavac", prenosi Rojters.

Sibson je početkom 19. veka bio angažovan na obnovi skulptura Bogorodične crkve u Parizu, oštećene u Francuskoj revoluciji, kada je upoznao klesara Tražana.

Sibson navodi da je Tražan radio za državnog vajara čijeg se imena ne seća koji je imao grbu na leđima i bio nedruželjubiv.

Glu je odmah shvatio da je naišao na nešto važno: "To je bilo kao da ste zavirili u Tutankamonovu grobnicu i ugledali nešto što vam je privuklo pažnju".

Glu ističe da su francuske zanatlije koje Sibson opisuje u svojoj biografiji radili u istom delu Pariza u kojem je Igo živeo početkom 19. veka. Imajući u vidu njegovo interesovanje za obnovu Notr Dam, slavni pisac je možda video, pa čak i upoznao Tražana i njegovog grbavog poslodavca.

U to vreme Igo je pisao svoj slavni roman. Osim toga, u ranoj verziji "Jadnika" glavni lik zove se Žan Tražan, što je Igo kasnije promenio u Žan Valžan.

Gluu je sada preostalo da otkrije pravo ime grbavca, što je on obećao i da će pokušati da učini.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TheAntiGirl

Zanimljivo :)

SERIJE