• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO RIMSKIM STATUAMA ČESTO "FALI" GLAVA? Razlog vam verovatno nikada ne bi pao na pamet, a genijalan je

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo zašto rimskim statuama često nedostaje glava, ruka ili nešto slično - nije samo zub vremena problem!

 Zašto rimske statue nemaju glave Izvor: YouTube/Au Louvre

Skulpture bez glave su verovatno jedna od najznačajnijih obeležja rimske umetnosti i arheologije. Vreme nije uvek bilo blagonaklono prema umetničkim delima i istorijskim spomenicima, a muzeji širom sveta puni su primera statua i skulptura koje su na neki način oštećene, često im nedostaju ruke ili noge... Međutim, nije sva ova navodna šteta slučajna. Čini se da su Rimljani namerno stvarali statue bez glava - i to iz praktičnog razloga. Mnoge od njih pravili su tako da glava može da se odvoji.

To je zato što su Rimljani, uvek pragmatičari, voleli da budu fleksibilni sa svojim umetničkim prikazima. Ili, jednostavnije rečeno, ako ste naručili skupu skulpturu popularne ličnosti ili heroja, šta se dešava ako taj heroj odjednom postane nepopularan?

Rešenje je jednostavno - samo skinete glavu i zamenite je bilo kojom najnovijom društvenom ikonom ili herojem. Umetnik treba samo da stvori idealizovano, standardizovano telo, obično obučeno u togu, a potom se dodaje ili oduzima glava.

Ova ugrađena fleksibilnost bila je posebno važna za rimsku kulturu, koja je čin zaborava ili izopštavanja činila jednim od značajnijih oblika kazne za one koji su u nemilosti. Prema pisanju "IFLScience", statue su uništene i obezglavljene da bi se uništila uspomena na osobu koju su prikazivali, što se često dešavalo kada je jedan car zamenio drugog ili je došlo do značajne promene režima.

Nisu sve skulpture napravljene za ovu fleksibilnost, tako da nije svaki primer bez glave dizajniran da završi na ovaj način. Odvojive glave nisu bile jedini delovi koji su mogli da se menjaju. Neke države su takođe imale odvojene ruke ili druge delove, ali su odvojene glave bile češće.

Za razliku od danas, gde osramoćena javna ličnost jednostavno gubi obraz, Rimljani bi mogli da odu korak dalje i potpuno skinu glavu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:16
DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan78

"Izvinite, a ko kida glave ovim statuama?"

SERIJE