• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Madjarska obeležava rodjendan Bele Bartoka

Povodom 125-godišnjice rodjenja madjarskog kompozitora Bele Bartoka, Budimpešta priprema niz kulturnih manifestacija u zemlji i svetu.

U prestonici Madjarske otvorena je izložba fotografija Bele Bartoka, koja će biti prikazana u 67 gradova sveta, medju kojima su Rim, Njujork, Moskva, Otava, Beč, Pretorija i Seul.

Koncerti Bartokove muzike biće održani u ambasadama Madjarske i madjarskim institutima za kulturu u Londonu, Kairu, Berlinu, Beču, Briselu, Bukureštu, Nju Delhiju, Parizu i Štutgartu.

U prestonici Perua, Limi, postavljena je statua madjarskog kompozitora u prestižnoj četvrti San Isidora, kod ulaza u koncertnu salu.

Kuća u Budimpešti u kojoj je Bartok živeo početkom 20. veka, renovirana je i pretvorena u muzej. Radovi su koštali 120 miliona forinti (oko 500.000 evra).

U kući se nalazi i sala za koncerte, a njene tri sobe i dalje su opremljene nameštajem iz Bartokovog vremena.

Klavir na kome je kompozitor nekada svirao popravljen je i na njemu će svirati trojica pijanista za potrebe serije posvećene Bartoku.

Centralna banka Madjarske predstavila je srebrnu medalju posvećenu Bartoku, u vrednosti od 20 evra. Medalja je napravljena u 25.000 primeraka.

Bela Bartok se 1940. preselio u SAD, gde je umro 1945. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u Budimpeštu 1988.

Bartok je bio poznat po kompozicijama u kojima je koristio motive madjarske, rumunske i slovačke narodne muzike, kompozicijama za klavir, kamernoj muzici, napisao je i jednu operu ("Zamak Plavobradog") i dva baleta.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE