• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Šta ne smete propustiti na Bitefu

Od deset predstava takmičarskog programa Bitefa, koja je ona koju nipošto ne smete propustiti?

To je "Izabelina soba", koja je otvorila 44. Bitef, kaže za MONDO selektor Jovan Ćirilov.

"Ona je za svačiji ukus, ali ne u negativnom smislu. Ko voli ples, ima toga, ko voli dobru glumu, ima i toga, ko voli pesmu, vizuelnost, vedrinu, ozbiljnost, nauku, ova predstava sve sadrži", objasnio je Ćirilov.

Oni koji su propustili svečano otvaranje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a ne odu na reprizu "Izabeline sobe" u četvrtak uveče, mogu da pogledaju drugu predstavu istog autora, Belgijanca Jana Lauersa, takođe u izvođenju teatra "Needcompany".

To je "Kuća jelena", poslednja iz Lauersove dramske trilogije, inspirisana pogibijom ratnog izveštača Kerema, inače brata jedne od članica rediteljevog ansambla, u ratnim sukobima na Kosovu.

Ekipa MONDO TV bila je na otvaranju Bitefa, a kakva je bila atmosfera možete pogledati u prilogu:



"Needcompany" je, prema Lauersovim rečima, "trupa puna ljubavi".

"To je kolektiv veoma kreativnih scenskih izvođača. Videćete da je u njihovom izvođenju senzualnost tela jednako važna kao i sadržaj teksta, kao i muzika", kaže Jan Lauers za MONDO.

"Uvek postoje različiti izvori energije koji deluju istovremeno. Mislim da je umetnost energija i ovaj ansambl razmenjuje energiju na veoma otvoren način. To je jedna otvorena trupa puna ljubavi", dodaje reditelj.

U "Izabelinoj sobi", slavna belgijska glumica Vivijan de Mojnk igra osobu koja, idući od jednog do drugog predmeta iz Afrike i sa Bliskog Istoka, govori o savremenom odnosu prema istoriji i drugačijim svetovima.

U takmičarskom programu na više beogradskih scena do 25. septembra biće prikazano po dve predstave iz Belgije i Srbije, a po jedna iz Mađarske, Italije, Nemačke, Poljske, Slovenije i Rusije.

Ovogodišnji Bitef će proteći u znaku obeležavanja 150 godina od rođenja Čehova, sa dve predstave rađene po njegovom delu: "Ujka Vanja" - testamentarno delo preminulog nemačkog reditelja Jirgena Goša - i "Tri sestre" u produkciji moskovskog teatra "Okolo", ali i tribinom "Čehov na sceni u 21. veku".

(MONDO, tekst i video Milica Mančić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE