• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Janez Janša i hrvatska zastava

Janez Janša šokira. Bilo kada na scenu postavi predstavu staru preko 30 godina, i vrati je na Bitef, ili kada publici dâ da seče –hrvatsku zastavu.

Slovenački reditelj je u zvaničnoj selekciji Bitefa beogradskoj publici predstavio kultnu predstavu slovenačkog neoavangardnog pozorišta: "Spomenik G" Dušana Jovanovića, ovaj put pod imenom "Spomenik G2".

"Unatoč tome što je Jožica Avbelj igrala u predstavi «Spomenik G» 1972. godine, ono što ona nosi u sebi prekriveno je mnogim naslagama njenog profesionalnog rada, njenih drugih sazrevanja, njenih drugih zanimanja i velikim naslagama sećanja", kaže Janez Janša za MONDO.

Kako je bilo na Bitefovoj premijeri ove predstave možete pogledati u prilogu MONDO TV:



Janšina rekonstrukcija se odvija na pozornici, sa mlađom glumicom Tejom Rebom, istovremeno sa Jovanovićevom originalnom predstavom u kojoj je zvezda Jožica Avbelj.

Njena sećanja nisu "u potpunosti odstranila original, ali su ga dobrano pokrile i na neki način prefiltrirala i iz njega izvukla ono što je najvrednije", smatra Janša.

Glumica Jožica Avbelj seća se kako je izgledalo postavljanje originalnog "Spomenika G" na scenu.

"Jednog dan sam se toliko loše osećala, došla sam na probu i onda sam počela Dušku objašnjavati da se toliko loše osećam, a ne znam šta mi je, nisam imala temperaturu niti šta slično", podseća se Avbeljova u izjavi za MONDO.

"Onda sam shvatila – to je tako kako se osećam u predstavi. Moje telo i moj um su se setili kako se ka to osećam", objasnila je ona.

Janez Janša je kontroverzni slovenački umetnik. Pre izvesnog vremena preselio se iz Rijeke u Sloveniju i uzeo ime tadašnjeg slovenačkog premijera. Nedavno je u rodnoj Rijeci šokirao javnost kada je, u okviru predstave, publici dao da seče hrvatsku zastavu.

Janša za MONDO kaže da su istu predstavu izvodili i ranije u Brazilu i u Sloveniji. Svuda je publici davao da makazama seku zastavu svoje zemlje. To se, međutim, nije dopalo jednom njegovom kolegi, koji je sazvao konferenciju za novinare.

Kontroverzna predstava sada je predmet istrage. Posle policijskog uviđaja, tužilaštvo će odlučiti da li će uslediti i sudsko gonjenje.

Janša je, inače. samo jedan od trojice slovenačkih umetnika koji su zvanično promenili ime u Janez Janša, što je i samo umetnički čin koji govori o traganju za identitetom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE