• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela obnova Tekelijanuma

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić u Budimpešti je simbolično označio početak radova na obnovi Tekelijanuma, zadužbine srpskog dobrotvora Save Tekelije (1761-1842).

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić u Budimpešti je simbolično označio početak radova na obnovi Tekelijanuma, zadužbine srpskog dobrotvora Save Tekelije (1761-1842).

Renoviranje nekadašnjeg djačkog internata u kojem je jedno vreme nalazila se i biblioteka Matice srpske inače osnovane u Pešti 1826. godine najvećim delom finansiraće pokrajinska vlada iz Novog Sada. U te svrhe do sada je izdojeno oko devet miliona dinara ili 100 hiljada evra a do kraja jula bi trebalo da budu gotovi treći i četvrti sprat kao i svečani salon.

Bogati veleposednik i pravnik Tekelija je 1838. svu svoju imovinu, 150.000 forinti, nekoliko kuća i nepokretnosti, zaveštao svom narodu, kako bi srpski djaci iz Vojvodine mogli u Budimpešti da stiču univerzitetsko obrazovanje.

Stara zgrada "Tekelijanuma" je srušena 1903. i na njenom mestu je podignuta nova.

"Tekelijanumom" je upravljala Matica srpska iz Novog Sada.

Uoči Drugog svetskog rata biblioteka "Tekelijanuma" je preneta u Maticu.

U "Tekelijanumu" su srpski djaci poslednji put boravili za vreme Drogog svetskog rata, a zgrada je 1952. nacionalizovana.

Četiri decenije kasnije na osnovu Zakona o vraćanju crkvene imovine Budimska eparhija je Srpske pravoslavne crkve je dobila polovinu zadužbine.

"Tekelijanum moramo da otrgnemo iz zaborava jer je on naš drugi Hilandar. Želja nam je da on ponovo počne da postane stečište srpske ali drugih kultura, rekao je Pajkić.

U obnovu će se kako je gostu iz Novog Sada obećao ministar inostranih poslova Ferenc Šamadji uključiti i vlada Madjarske, a očekuje se i pozitivan odgovor od republičkih organa iz Beograda.

U ovo zdanje u centru Budimpešte sledećeg leta će moći da dolaze djačke ekskurzije, ali planira se i raznolik kulturno umetnički program.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE