• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šindlerova fabrika pretvorena u muzej

Fabrika nemačkog industrijalca postala je muzej koji će prikazati njegov život, ali i Krakov pre i za vreme nacista.

Industrijska zona Krakova privlači reke turista, a predmet njihove radoznalosti je nekadašnja fabrika emajliranog posuđa, prenosi "Dojče vele". Oskar Šindler, član nacističke stranke, dobio je 1939. fabriku na korišćenje. U njoj je zaposlio 1.200 prinudnih radnika Jevreja, i tako ih spasao od sigurne smrti u logorima.

"Naš zadatak je bio da prikažemo priču Oskara Šindlera i radnika koji su radili u njegovoj fabrici. Oni su glavni likovi naše izložbe. Međutim, želimo istovremeno da prikažemo i celokupni način nekadašnjeg života", kaže Monika Badnarek, kustos muzeja.

Postavka obuhvata i fotografije Krakova iz tridesetih, pre nego što su nacisti zauzeli grad. Badnarekova je objasnila da su izložbu koncipirali pozorišni scenografi i režiseri koji uz pomoć moderne tehnologije posetioce odvode u mračno vreme nacističke vladavine.

Stiven Spilberg je 1993. snimio film "Šindlerova lista", i učinio ovog industrijalca poznatim u celom svetu. Film je osvojio sedam od 12 Oskara za koje je bio bio nominovan, i to za najbolji film, režiju, adaptirani scenario, scenografiju, kameru, montažu i muziku.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE