• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da Vinčijev kod nije plagijat

Izdavači "Da Vinčijevog koda" američkog autora Dena Brauna, koji su optuženi za plagijat, dobili su slučaj pred britanskim sudom.

Izdavači "Da Vinčijevog koda" američkog autora Dena Brauna, koji su optuženi za plagijat, dobili su slučaj pred britanskim sudom.

Sudija Višeg suda u Londonu odbacio je optužbe dvojice istoričara koji su tvrdili da je Braun ukrao ideje iz njihove knjige "Sveta krv i sveti Gral"

Istoričari Majk Bejdžent i Ričard Li podneli su tužbu protiv Braunovog britanskog izdavača "Rendom hausa" (Random House).

Sudija Piter Smit doneo je odluku posle gotovo mesec dana sudjenja, koje su intenzivno pratili novinari, advokati za zaštitu autorskih prava i obožavaoci romana koji je prodat u 40 miliona primeraka širom sveta.

"Slučaj tužilaca je propao", rekao je sudija. "Den Braun nije pogazio autorska prava. Nema ni govora o kopiraju 'Svete krvi i svetog Grala'".

Braun je svedočio na sudjenju koje je bilo začinjeno nejasnom debatom o Merovinzima, vitezovima Templarima i rodoslovom Isusa Hrista, o čemu se govori i u "Da Vinčijevom kodu".

Presudu su pozdravili nemački medijski konglomerat "Bertelsman AG" koji je vlasnik "Rendom hausa" i producentska kuća "Soni" koja će uskoro prikazati film radjen po romanu.

Bejdžent i Li, koji su objavili "Svetu krv" 1982. godine, takodje za "Rendom haus", sada su dobili račun za pravne troškove od milion funti (1,75 miliona dolara).

Prodaja njihove knjige je, medjutim, porasla zahvaljujući publicitetu koji je pratio slučaj.

Bejdžent i Li su svoje argumente zasnovali na sličnostima izmedju knjiga koje obe ostavljaju mogućnost da je Isus imao dete sa Marijom Magdalenom koja je pobegla u Francusku posle njegovog razapinjanja i da je Hristova loza preživela do danas.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE