• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika scena JDP dobila ime po Ljubi Tadiću

Velika scena Jugoslovenskog dramskog pozorišta ubuduće će se zvati scena "Ljuba Tadić", objavio je u subotu direktor tog teatra Branko Cvejić na proslavi Dana JDP.

Odluku Upravnog odbora JDP da se na taj način oda počast velikanu srpskog glumišta Tadiću, koji je preminuo prošle godine, pozdravili su aplauzom mnogobrojni umetnici i prijatelji JDP, okupljeni na svečanosti.

Tradicionalne godišnje nagrade dobili su Biljana Srbljanović za tekst i Dejan Mijač za režiju drame "Skakavci" i mlada glumica Isidora Minić za ulogu Nade u toj predstavi.

Godišnja nagrada pripala je i Svetlani Bojković za ulogu Raise Pavlovne Gurmiške u predstavi "Šuma" i Draganu Mićanoviću za naslovni lik u "Hamletu".

Nagradu za lepotu govora "Branimir Djordjević" dobio je Branislav Lečić za ulogu Klaudija (u "Hamletu").
Cvejić je podsetio na uspehe JDP u proteklih godinu dana, medju kojima su prijem u članstvo Unije evropskih pozorišta, šest izvedenih premijera, otvaranje treće scene "Studio" (uz veliku i scenu "Bojan Stupica") i gostovanja i nagrade na domaćim i inostranim festivalima.

On je posebno istakao zapaženo učešće na festivalu Iberoamerikano u Bogoti, početkom ovog meseca, zbog čega je i pomerena proslava Dana JDP, koji se obeležava 3. aprila.

Tog datuma 1948. godine izvedena je prva predstava na sceni JDP - "Kralj Betajnove" Ivana Cankara, u režiji Bojana Stupice.

Sada su u pripremi pedstave "Brod za lutke" Milene Marković u režiji Slobodana Unkovskog, "Pred penzijom" Tomasa Bernharda u režiji Dina Mustafića i "Tako je ako vam se tako čini " Luiđija Pirandela u režiji Mijača.

Cvejić je izjavio Tanjugu da je "recept" za uspehe koji se nižu od otvaranja rekonstruisanog JDP, u maju 2003. godine, "velika ambicija da se okupe najbolji umetnici i da svako bude na svom mestu".

"Potrebni su dobar tekst, dobar reditelj, odlični glumci i onda još da da Bog. Imam veliku sreću što sam na ovom mestu. Dese se i greške, ali sve ono što ne valja, zaboravi se onog momenta kada izadje dobra premijera i to je najvažnije", rekao je Cvejić.

On je odbacio kao "tabloidne" priče o povlašćenom položaju JDP i naglasio da je ovaj teatar tretiran potpuno jednako kao i sva druga gradska pozorišta.

Prema podacima Skupštine Beograda, koja je osnivač JDP, to pozorište je u godišnjem budžetu dobilo oko 20 miliona dinara, što je četiri puta manje od Narodnog pozorišta, koje se finansira iz budžeta Republike Srbije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE