• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvara se muzej u čast Sigmunda Frojda

Povodom 150-godišnjice rodjenja Sigmunda Frojda vlasti u malom češkom gradu Priboru u kom je 6. maja 1856. godine otac psihoanalize došao na svet, odlučile su da mu konačno daju zaluženo mesto i prekinu sa decenijama potiskivanom istorijom otvaranjem muzeja u njegovoj rodnoj kući.

"Grad Pribor nikada nije zaboravio da se Frojd u njemu rodio, ali veoma dugo mu nije davao mesto koje zaslužuje", izjavio je Milan Strakos, prvi čovek tog malog grada koji je nekada nosio naziv Frajberg i bio u sastavu Austro-Ugarske monarhije.

Godinama je Frojdova rodna kuća bila obeležena samo jednom skromnom komemorativnom pločom. Tek 1969. godine, tri decenije nakon Frojdove smrti lokalne vlasti postavile su njegovu bistu, a dvadeset godina kasnije glavni trg u gradu nazvan je njegovim imenom.

"Frojd je proglašen za počasnog gradjanina 55 godina nakon smrti, odnosno 1994. Nijedan član njegove porodice tom prilikom nije došao u Pribor plašeći se nestabilne situacije kod nas ali i načina na koji Česi, po njima, gledaju na Jevreje", izjavio je gradonačelnik.

Za vreme nacističke okupacije, Frojdove terorije bile su zabranjene u okviru antijevrejske politike. Komunistički režim koji je potom zemlju načinio satelitom Moskve nije podržavao širenje njegovih ideja smatranih "malogradjanskim".

Osim toga "mnogi češki lekari priznaju njegov genije ali ne prihvataju njegove teorije. Pristalice takozvane medicine zasnovane na proverenim činjenicama pogotovo ga ne smatraju velikim naučnikom", objasnio je dr. Mihal Sebek iz Českog udruženja psihoanalitičara.

Autor dela "Tumačenje snova" u Priboru je proveo prve tri godine života. Njegov otac, trgovac tekstilom, bio je primoran da zbog finansijskih teškoća porodicu iseli u Beč. Nakon što su nacisti 1938. godine izvršili aneksiju Austrije, Sigmund Frojd odlazi da živi u London.

Prošle godine Frojdova rodna kuća u Priboru proglašena je za kulturnu baštinu i renovirana.

Svečano otvaranje muzeja biće ključni dogadjaj u okviru lokalnih manifestacija povodom obeležavanja 150. godišnjice njegovog rodjenja. Češki grad će se tako pridružiti Beču gde je njegova čuvena ordinacija u ulici Bergase odavno pretvorena u muzej i Londonu gde je kuća u kojoj je proveo poslednje dane takodje pretvorena u muzej 1986. godine.

"Naše aktivnosti uskladjivaćemo sa partnerima iz Beča i Londona kako bismo privukli što više turista", rekao je Milan Strakos gradonačelnik Pribora.

U Priboru se naime nadaju da će obeležavanje godišnjice pod pokroviteljstvom českog predsednika Vaclava Klausa podstaći razvoj turizma u tom delu zemlje, prenela je agencija Frans pres.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE