• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malo poznato Barikovo delo u izdanju Paideije

Izdavacka kuća "Paideia" objavila je u ediciji "Eseji" malo poznato delo popularnog kultnog pisca Alesandra Barika "Hegelova duša i krave iz Viskonsina".

Izdavacka kuća "Paideia" objavila je u ediciji "Eseji" malo poznato delo popularnog kultnog pisca Alesandra Barika "Hegelova duša i krave iz Viskonsina".

Prema rečima osnivača "Paideije" Petra Živadinovića, u planu je da ove godine objavi tri druga Barikova dela "Pijanistu", "Zamkove gneva" i najnoviji naslov "Ta priča". Tako bi se broj Barkovih knjiga u izdanju "Paideie" povećao na osam.

Knjiga "Hegelova duša i krave iz Viskonsina", čiji je podnaslov "Razmišljanje o ozbiljnoj muzici i modernoj", obuhvata četiri eseja, prvobitno objavljena 1992, a ponovo četiri godina kasnije i plod su Barikovog bavljenja muzičkom kritikom koju je pisao za list "Republika".

Bariko je po obrazovanju filozof i pijanista, a kao muzički kritičar insistirao je na uživanju u muzici, kritikujući krutost muzičke avangarde i njihovo negiranje svega što se ne uklapa u njihova muzička istraživanja.

Za naslov je odabrao Hegela, jer ga je inspirisala njegova definicija da " muzika treba da izdigne dušu iznad nje same, a "krave iz Viskonsina" je pozajmio iz naučnog rada, objavljenog na Univerzitetu te države, da se "proizvodnja mleka kod krava koje slušaju simfonijsku muziku povećala za 7,5 odsto".
U uvodu knjige autor objašnjava da je osnovno pitanje na koje je tražio odgovor šta se dogodilo sa idejom i praksom ozbiljne muzike u dodiru s modernom?

On piše da bi voleo da eseji budu čitani kao aforizmi u kojima traga za novim, privremenim istinama.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE