Slušaj vest

Nakon što je jedan od najbogatijih najuticajnijih ljudi na svetu optužio "woke virus", kako ga je nazvao, za činjenicu što je njegov najstariji sin promenio pol, te ga proglasio mrtvim, svi su se zapitali koji je to "virus" u pitanju i šta sve to znači. Zapravo, Ilon Mask je govorio o uticaju "generacije probuđenih", koju smatra odgovornom za sinovljevu odluku, a zakleo se u jedno:

"Zavetovao sam se da ću uništiti virus probuđene svesti nakon toga" rekao i dodao, "pravimo neki napredak."

U podkastu Džoa Rogana, on je jednom rekao da je transrodnost "zaraza" i da se može uporediti sa "satanističkim ritualnim zlostavljanjem". Ilon Mask koji je uneo mnoge izmene i zabrane na Tviteru i preimenovao ga u "X" tvrdi, da se taj proces sprovodi na deci "koja su daleko ispod uzrasta saglasnosti" i rekao je da se slaže sa mišljenjem da bi svi koji promovišu ovu praksu trebalo da idu u zatvor.

Ilon Mask
YouTube / Skynamic 

Ko su "probuđeni"?

Pojava ovog fenomena jedna je od karakteristika kulture mladih. Nekada su to bili hipici 60-ih, grandž pokret 90-ih, generacija bejbi-bumera, milenijalci, i nešto modernije generacije Zed, hipsterski pokret, i mnogo, mnogo drugih...

Oni su jedina generacija koja je potpuno odrasla u digitalnoj eri. Suštinski se vode progresivnim uverenjem u želji da stvore pravednije društvo. Izraz "probuđeni" odnosi se na svest o društvenim nepravdama i nejednakostima sistema koje postoje u društvu. Pripadnici ove grupe često su strastveni zagovornici LGBTQ+ prava, pitanja kao što su rasna pravda, klimatske promene i rodna ravnopravnost.

generacija probuđenih na protestu
Youtube printscreen / USA Today 

Oni odbacuju tradicionalne predstave o moći i privilegijama, i umesto toga cene različitost, inkluzivnost i društvenu odgovornost. Jedna od glavnih karakteristika ove generacije je njihova upotreba društvenih mreža kao platformi za aktivizam.

"Probuđena generacija" stremi napretku ka inkluzivnijim društvima, zalažući se za jednaka prava i mogućnosti marginalizovanih grupa. To se na delu može videti kroz njihovu podršku pokretu "Black lives matter" - ovaj pokret skrenuo je pažnju na problem rasizma u Americi, a zatim se proširio i na Englesku i mnoge zemlje u Evropi, u kojima je došlo do reforme policije i prihvatanja odgovornosti.

Stvorili "kulturu poništavanja"

I pored dobrih namera za širenje svesti, ovaj pokret naišao je na žestoke kritike zbog promocije takozvane "cancel culture" ("kulture zabrane ili poništavanja"). Kultura poništavanja upoređena je sa mafijaškim mentalitetom, gde se sve što nije u liniji sa njihovim načelima uništava, putem cenzure, brisanja istorije, blokiranja. I dok su i druge generacije svedočile raznim durštvenim nepravdama, govoru mržnje, rasizmu, se**sističkim idejama, imali su tendenciju da krivicu svale na "pokvareni" sistem. 

Ovde Generacija Z stupa na snagu, i postaje "probuđena" jer odlučuje da uzme stvari u svoje ruke koristeći se alatima koji su u današnje vreme najmoćniji (društvene mreže i Internet) u cilju promovisanja svojih načela, ali i kazne za one sa kojima se ne slažu. Njihovo onlajn prisustvo dozvoljava ljudima iz svih miljea i socioloških pozadina da učestvuju u debatama, u iznošenju svojih mišljenja o politici i društvu, bez da napuste udobnost svojih kreveta. 

Njihovo glavno načelo je inkluzija, a organizacija i umreženost na platformama imaju potencijal da unište ili menjaju ishode za koje smo prethodno mislili da su "uklesani u kamenu". Ovakvu moć ne bi trebalo zanemariti, jer, iako im je trenutno jedina slaba tačka ekonomska nemoć, neki od njih će jednoga dana biti svetski lideri.

Da li je generaciji Z dosta buđenja?

Sve veći broj mladih bori se protiv ograničenja identiteta. Mnoge zvezde poput Majli Sajrus, ovogodišnjeg evrovizijskog pobednika Nema, Kare Delevinj, Herija Stajlsa, Demi Lovato, Sema Smita, Eme Korin, Sare Ramirez, Džejdena Smita, istupili su kao nebinarne ili osobe sa fluidnom se**sualnošću, ne želeći da se svrstaju u okvir zamenica "on/ona" već rađe kao "oni".

Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih zvezda koje su govorile o svom autentičnom sopstvu, u želji da se svet udalji od etiketiranja.

Ema Korin

Glumica koja je oduševila ulogom princeze Dajane u poslednjoj sezoni "Krune" rekla je sledeće: "Osećam da mi je Dajan pomogla da istražim tolike dubine u sebi, i otkrijem šta sam zaista osećala u vezi sa svime, jer je bila veoma složena osoba," iako je uslikana u prisnom odnosu sa kolegom Ramijem Malikom, ona svoj rodni identitet izražava kao "oni".

Ema Korin je javno govorila o svojim stavovima
YT Good Morning America 

Sem Smit

Pevač čiji su zaštitni znak visoke platforme i provokativni kostimi, objasnio je: "Nisam ni muško ni žensko. Mislim da lebdim negde između." On je na početku karijere kada se pojavio u jednom muzičkom takmičenju izgledao potpuno drugačije. 

Sem Smit takođe je deo Woke kulture
YouTube/Sam Smith 

Heri Stajls

U intervjuu za GQ, Stajls je rekao da je prilično siguran da se ne identifikuje kao bis**sualac. Iako je povezivan sa mnogim svetskim lepoticama, uključujući manekenku Emili Rajtakovski i Tejlor Svift, 2014. je zbunio sve izjavom da je spreman da se zabavlja sa nekim a da to "ne mora da bude žensko". 

Hari Stajls je javno govorio o seksualnosti
ANDY RAIN/EPA 

U inervjuu 2017. istakao je, da ne oseća potrebu da stavi etiketu na svoju se**sualnost. "Meni je to čudno, svako bi trebao da bude ono što želi," izjavio je nakon što je upitan da prokomentariše objavu Majli Sajrus da je pans**sualane prirode. "Teško je opravdati da neko mora da odgovara drugome o takvim stvarima. Ne osećam da je to nešto što sam ikada morao da objašnjavam o sebi".

Majli Sajrus

Gremi dobitnica i hitmejkerka, 2016. se identifikovala kao panseksualka. Ona je u intervjuu za Variety rekla: "Jednom kada sam shvatila više svoj pol, koji je neodređen, više sam razumela svoju se**sualnost. Rekla sam sebi - zato se ne osećam strejt ali ni gej". Majli iza sebe ima jedan brak sa glumcem Lijamom Hemsvortom, ali je povezivana i sa Kejtlin Karter i supermodelom Stelom Maksvel.

Majli Sajrus
YouTube/Mark Ronson 23. 11. 1992. Majli Sajrus

Kara Delevinj

Manakenka je jednom prilikom bila iskrena: "Kada sam shvatila da je pol mnogo više fluidan od muškog ili ženskog, to mi je bilo veliko otkriće", izjavila je za Vogue 2018. U jednom trenutku, Kara je zabrinula fanove i prijatelje pojavom i ponašanjem na aerodromu, pa su mnogi posumnjali da je preterala sa korišćenjem opojnih sredstva, i apelovali su da potraži pomoć, nakon čega se pojavila na crvenom tepihu i ponovo zablistala u punom sjaju.

Kara Delevinj
Profimedia 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija JUGOSLAVIJA PRVA POKRENULA GRADNJU TEHNOLOGIJA U ORGANIZAM! Ilon Mask ugradio čip u ljudski mozak: Ovo je stanje testiranog čoveka

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!