Slušaj vest

Beloruski umetnik Aleksej Kuzmič održao je performans "Renesansa" na groblju u francuskoj opštini Over-sir-Oaz, gde je sahranjen umetnik Vinsent van Gog.

Snimak performansa, koji je objavljen na Kuzmičevom Jutjub kanalu 29. jula, na početku prikazuje umetnika u belom odelu, kako kreće negde s lopatom u ruci.

Gledaoci ubrzo shvataju da je Aleksej  došao je do dva groba u kojima su sahranjeni Vinsent van Gog i njegov brat Teodor.

Aleksej Kuzmič
YouTube/Alexei Kuzmich 

Kuzmič je na grob Vinsenta Van Goga postavio uključeni elektronski budilnik i posetiocima se obratio na engleskom jeziku.

"Dobar dan, prijatelji! Dolazite ovde sa tugom... Razumem vas... I ja ne mogu da podnesem da živim u svetu u kome više nema umetnika. Ali od sada će sve biti drugačije... Danas je značajan dan. Umetnik se vraća u svet! Čestitam nam svima ovaj veliki dan! Umetniče! Vreme je da ustaneš, umetniče! Ustani!", viknuo je Aleksej, a potom krenuo da kopa grob.

Aleksej Kuzmič
YouTube/Alexei Kuzmich 

Prvo je iskopao nekoliko suncokreta, zatim je iskopao žbun bršljena i počeo da grabulja zemlju. Turisti su se okupili oko njega i krenuli da ga snimaju, nakon čega se pojavila policija i privela umetnika.

Nije poznato da li je Kuzmič odgovarao pred zakonom, ali na Internetu je oktiveno da ovo nije prvi put da umetnik na ovaj način "prostesuje" - pre tri godine je pokušao da preskoči ogradu na predsedničkoj palati Emanuela Makrona, noseći u ruci "flašu koja podseća na Molotovljev koktel", nakon čega je priveden.

PROČITAJTE JOŠ: Objavljen snimak krađe vredne slike Van Goga - maljem razbio vrata (VIDEO)

Pogledajte snimak:

 BONUS VIDEO:

TikTok/hodgehouse Trudnica traži ime za bebu na groblju

 (Republika, MONDO, D.P)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!