• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glembajevi u "novom ruhu" u Ateljeu 212

Posle 40 godina u Beogradu, a prvi put u Ateljeu 212 predstava "Gospoda Glembajevi" po romanu Miroslava Krleže.

U duhu Krleže, kakvog ga poznajemo, a u novom ruhu reditelja Jagoša Markovića, u petak, 4. februara, u Ateljeu 212 biće održana premijera predstave "Gospoda Glembajevi".

Ekipu ovog, već u najavi, kultnog pozorišnog projekta čine eminentne ličnosti srpske glumačke scene, među kojima Tanasije Uzunović, Svetozar Cvetković, Anica Dobra, Branislav Trifunović i drugi.

Slogan koji simbolično prati najavu ove predstave glasi "Prepoznajete li ove ljude"...

O tome koliko je ova predstava očekivana govori i to što su karte rasprodate čak do aprila!

Glumac Branislav Trifunović za MONDO govori o predstavi "Gospoda Glembajevi" i njegovoj ulozi advokata Pube Fabricija.




Krležina dramska trilogija "Gospoda Glembajevi", nastala je 1929. godine, uključuje tri drame - "U agoniji", "Gospodu Glembajeve" i "Ledu".

Tri drame nadovezuju se na knjigu proze pod naslovom "Glembajevi", koja sadrži novele, fragmente i literarne portrete likova glembajevskog kruga. Radnja drame "Gospoda Glembajevi" događa se letnje noći 1913. godine, a središnji dramski sukob uključuje oca Ignjata Glembaja i njegovog sina Leonea koji se posle jedanaest godina izbivanja po evropskim gradovima zbog majčine smrti i očeve ženidbe barunicom Šarlotom Kasteli vratio u Zagreb.

Drama se završava jednom od najpoznatijih scena hrvatske dramske književnosti, u kojoj Leone svoju maćehu i nekadašnju ljubavnicu, baronicu Kasteli ubija makazama.

Glembajevi su tamna prognoza sveta, ljudi koji robuju prošlosti i stvaraju budućnost, svoju moć osiguravaju gomilanjem laži, zločin je uzidan u ceo njihov sastav.

"Svi ćemo se postideti naših života nakon gledanja predstave", rekao je reditelj Jagoš Marković na konferenciji za novinare.

Protagonisti su otkrili da je rad na predstavi bio neprocenjivo iskustvo i da je Krleža već "sve rekao" a da su se oni potrudili da otkriju ono što "nije rekao".

"Ovo mi nije prvi Krleža kojeg igram, a ni prvi Jagoš. Najveća provokacija za mene je radost igre i to što ćemo se svi truditi da svaka predstava bude drugačija i da se što više zaigramo", rekao je Svetozar Cvetković, koji tumači lik Cilberbranta.



U glumačkoj podeli gost iz Slovenije Boris Kavaca u ulozi Ignjata Glembaja, Anica Dobra kao baronica Kasteli, Nikola Ristanovski koji igra Leonea Glembaja, Jelena Đokić kao sestra Angelika, Vlastimir Đuza Stojiljkoivć u ulozi Fabricija, Tanasije Uzunović kao doktor Altman, Branislav Trifunović u ulozi Pube Fabricija, Svetozar Cvetković kao Alojzije Cilberbrant i drugi.

Telekom Srbija je, kao generalni sponzor Ateljea 212, pomogao i ovu predstavu.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djaps

Da li je moguce da neko toliko forsira ovog Trifunovica?! Tolika sirovina od glumca da mi nije jasno da uopste ima mesta za njega u amaterskom pozoristu a kamoli nekom ozbiljnijem.

MM

eminentne ličnosti srpske glumačke scene, među kojima Tanasije Uzunović, Svetozar Cvetković, Anica Dobra, Branislav Trifunović... Branislav Trifunovic? Ne, nikako! Decko zna da glumi samo "frajera", ondosno glumi samog sebe! Kada bude uradio nesto znacajno, onda cete i moci nekako da ga ugurate na misice medju pomenute ljude, a ovako je prosto smesno.

SERIJE