• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste upoznali umetnike?

Manifestacija "Noć otvorenih ateljea", održana je prvi put u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu.

Možda vam naziv "Noć otvorenih ateljea" zvuči poznato, jer asocira na jednu drugu manifestaciju, ali ovo je sveža i originalna ideja koja za cilj ima da ukaže i na problem nedostatka adekvatnih prostora u kojima mladi, talentovani umetnici mogu da se bave svojim stvaralaštvom.

Premijerna manifestacija "Noć otvorenih ateljea" održana je u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu.
Za posetioce u Beogradu bili su otvoreni brojni ateljei na Vračaru, Starom Gradu, Dorćolu, Savskom Vencu i Paliluli - Dragoljuba Zamurovića, Miroslava Lazovića i Miloša Šobajića, Centar za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj, Dečji kulturni centar Beograda i drugi umetnički prostori. Beograđane je u više od 40 ateljea ugostilo oko 200 umetnika.

Ulaz u ateljee je bio slobodan, a pored mogućnosti da se druže sa umetnicima, posetioci su mogli da uživaju i u raznim muzičkim, poetskim, dramskim i drugim umetničkim programima.

Bila je to prilika da se proširi krug ljudi koji zna za za skrivene umetničke prostore. Jedinstvena prilika da vide kako izgleda život i rad u nekom umetničkom ateljeu, da se približe umetnici publici jer su galerije bele, stroge i nemaju moć dobre komunikacije.



Mnogi su se složili u oceni da je veoma zanimljivo bilo u Kralja Petra, gde u 26 kvadrata svoje radove izlažu poznati, ali i oni neafirmisani dizajneri iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Hrvatske okupljeni oko Fonda Dom dizajna.

Zidove skučene prostorije krasili su unikatni modeli haljina, suknji, majica, cipela, čizama i slika, a većina oduševljenih posetilaca raspitivala se za cenu.

Osim Zvonka Markovića, Dejana Despotovića, Vasilija Kovačeva, Đurđice Vorkapić iz Hrvatske, Sanje Matijević iz Crne Gore i Nikole Buleskog iz Makedonije... u ovom prostoru je svoje slike i oslikane modele obuće i odeće izložila i Zorica Šujica.

Ljubitelji umetnosti imali su priliku da uživaju i u veštini devetoro mladih umetnika sa sprejom koji su limenu ogradu preko puta Doma dizajna oslikali raznovrsnim muralima.

I modni dizajneri u Choomichu otvorili su svoja vrata onima koji jesu ili planiraju da se zaljube. U posebno pripremljenom ambijentu za Dan zaljubljenih gledali su se crno-beli ljubavni filmovi, pili Campari i Orangina...

Organizator manifestacije je udruženje "Fraktal", neprofitna nevladina organizacija koja se bavi promocijom istorije, tradicije i kulture, afirmacijom umetnika i umetnosti i pomaže razvoj mladih talenata i njihovo stipendiranje.

(MONDO)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

drmdrm`

Bilo je sjajno sinoc!

Miloš

Bilo je sjajno, nadam se da će sledeće godine biti mnogo više posetilaca

SERIJE