• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba slonovače stare 3.000 godina

Izložba slonovače stare 3.000 godina biće po prvi put otvorena za javnost u Britanskom muzeju

Deo kolekcija od nekoliko hiljada komada izrezbarene slonovače, starih blizu 3.000 godina, na čijem iskopavanju je učestvovala i slavna britanska književnica Agata Kristi, biće prvi put izložen u javnosti u Britanskom muzeju, javlja BBC.

Zbirka sadrži 6.000 komada slonovače koji su pronadjeni u antičkom asirijskom gradu Nimrudu, današnji severni Irak, tokom istraživanja koje je izmedju 1949. i 1963. predvodio drugi muž Agate Kristi, čuveni britanski arheolog Maks Malovan.

Nakon iskopavanja, slonovača - koja je nakada ukrašavala kola, nameštaj i konjsku opremu - podeljena je izmedju Iraka i Velike Britanije.

Britanski deo čuvan je sve do sada u Britanskom institutu za proučavanje Iraka, koji je Britanskom muzeju poklonio jednu trećinu kolekcije, a jednu trećinu prodao za 1,17 miliona funti, dok će ostatak biti vraćen Iraku.

Nil Mekgregor, direktor Britanskog muzeja, izjavio je da je kolekcija značajna za razumevanje religije, društva i tradicije Asirskog carstva kao i šireg prostora Bliskog istoka.

"Ne samo da su lepi već u sebi sadrže čitav niz priča", rekao je on, dodajući da će deo slonovače biti izložen iduće nedelje za javnost.

Mnogi komadi, koji datiraju iz perioda izmedju IX i VII veka p.n.e., bili su originalno prekriveni zlatnim listićima i poludragim kamenjem.

Tokom iskopavanja, u čišćenju i pohranjivanju slonovače pomagala je i Agata Kristi, kojoj je u okviru arheološkog nalazišta sagradjena posebna prostorija kako bi mogla da piše.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandra, Beograd

Užas! Ubiti takvo divno stvorenje, prijateljski nastrojeno prema ljudima, sa tako lepim okicama, sa dobrim srcem, koje nikoga ne napada i dira... Zbog dve kljove koje će biti ukras! Ej, ukras?! I stajati u nekoj vitrini i sakupljati prašinu i slično! To rade zli ljudi, a dobre životinje stradaju.

SERIJE