• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uručene nagrade grada Beograda za 2005.

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović uručio je gradske nagrade za 2005. godinu zaslužnim stvaraocima u oblasti umetnosti, arhitekture, nauke, tehnike, medicine, novinarstva, obrazovanja i sporta.

Nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo uručena je Davidu Albahariju za roman "Pijavice", u izdanju "Stubova kulture", dok je nagradu za pozorišno stvaralaštvo dobio Egon Savin, za režiju predstave "Smrtonosna motoristika" u izvodjenju "Ateljea 212".

Nagradu za film, radio i TV stvaralaštvo dobio mladi reditelj Goran Radovanović za dokumentarno-igrani film "Pileći izbori", dok je nagrada za muzičko-scensko stvaralaštvo uručena kompozitoru Vlastimiru Trajkoviću, autoru dela "Pet pesama Stefana Malarmea", premijerno izvedenog na prošlogodišnjem BEMUS-u.

U oblasti novinarstva nagradjeni su glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Blic" Veselin Simonović i autorke radio emisije "Peščanik"
Svetlana Lukić i Svetlana Vuković-Mesarović.

Za oblast likovnog i primenjenog stvaralaštva nagrada je uručena Slobodanu Eri Milivojeviću, autoru izložbe "Gradovi, razglednice u boji", koja je prošle godine održana u Kulturnom centru Sopot.

U oblasti društvenih nauka nagradjen je akademik Sima Ćirković, autor studije "Srbi medju evropskim narodima", dok je nagrada za prirodne i tehničke nauke uručena Aleksandru M. Spasiću, redaktoru knjige "Fino dispergovane čestice, mikro-nano i ato-inženjerstvo.

U oblasti pronalazaštva nagradjena je grupa profesora Mašinskog fakulteta u Beogradu, a u oblasti medicine - grupa autora udžbenika "Histologija". Dobitnici nagrada za stvaralaštvo mladih su magistar astrofizike Bojan Arbutina (nauka) i Miljana Vuksanović (umetnost).

Nenad Bogdanović uručio je nagradu za arhitekturu i urbanizam Srboljubu Roganu za stambeno-poslovni objekat L2 (Blok 13, Vračar), a Radmila Laban, direktor Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Radomanović", nagradjena je za oblast obrazovanja.

Nagradu za sport dobio je vaterpolista Aleksandar Šapić, za osvojenu Zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Montrealu, kao i za titule najboljeg strelca i igrača na tom takmičenju.

Vatrogasac Ivan Arsić i Dobrovoljno vatrogasno društvo "Savski venac" dobitnici su gradskih nagrada "Svetislav Stojanović".

U ime nagradjenih na svečanosti je govorio pisac David Albahari, koji je rekao da je svim laureatima, koji zajedno čine antologiju različitih životnih priča, zajedničko to što su rodjeni i odrasli u Beogradu, "gradu kojem svi veruju".

U umetničkom delu programa nastupio je Hor "Obilić" Akademskog kulturno-umetničkog društva "Branko Krsamonović", koji je izveo kompoziciju "Bojar", delove iz Druge rukoveti Stevana Mokranjca i potpuri pesama o Beogradu.

Manifestacija "Dani Beograda" počela je 16. aprila i završava se danas, a ustanovljena je pre četiri godine u znak sećanja na dva značajna dogadjaja u istoriji srpske prestonice: prvo pominjanje imena Beograda i turske predaje ključeva grada knezu Mihajlu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE