• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen 3. Beogradski festival igre

Nastupom Holandskog plesnog teatra iz Haga u Centru "Sava" je završen treći Beogradski festival igre, na kome su se od 6. aprila predstavili baletski ansambli sedam zemalja.

Nastupom Holandskog plesnog teatra iz Haga u Centru "Sava" je završen treći Beogradski festival igre, na kome su se od 6. aprila predstavili baletski ansambli sedam zemalja.

Nastupi plesnih kompanija i nacionalnih baleta iz Madrida, Maribora, Atine, Tel Aviva i Ženeve oduševljavali su publiku na scenama Centra "Sava" i Beogradskog dramskog pozorišta.

Festivalski nastup Holandskog plesnog teatara, koji su činile četiri koreografske postavke Lajtfut i Leon, Jirži Kilijana i Ohada Naharina, oduševio je i najzahtevnije u prepunom gledalištu.

Ostvarenja vrhunskih koreografa, koja se nalaze na repertoarima baletskih kuća širom sveta, izveli su izuzetno dinamični i do perfekcije uigrani mladi umetnici, medju kojima nema starijih od 22 godine.

Ovaj ansambl od 16 članova, osnovao je 1978. godine koreograf Kilijan, koji je nakon završenih studija u rodnoj Češkoj, svoj rad i medjunarodni uspeh vezao za holanski teatar, čiji je umetnički direktor bio do 1999. godine.

U prvom delu izvedena je Kilijanova koreografija "Bez sna", nadrealni balet sa šest igrača, na Mocartov adadjo i rondo za usnu harmoniku, koju je prekomponovao Dirk Haubrik.

Svedenim, minimalističkim pokretima, u igri sa sintetičkom belom pozadinom, igrači stvaraju prostor za iluzije i fantaziju, dok je u drugom delu plesne večeri Holandski teatar izveo male komade koreografskog i britansko-španskog bračnog para Pola Lajfuta i Sol Leon.

Balet "Zatvorenih očiju" je kratka studija poeme koju je napisala Gertruda Štajn "Da sam mu rekla: Dovršeni portret Pikasa".

Novo ostvarenje koreografskog dua "Podložno promeni" suptilna je eksplozija snažnih osećanja, balet pun emocija koji su začudjujuće zrelo izveli mladi igrači.

Na kraju večeri izvedeno je uzbudljivo ostvarenje izraelskog koreografa Ohada Naharina "Minus 16", na muziku koja je kompilacija latinoameričkih igara i tradicionalne izraelske muzike.

Beogradski festival igre, koji su utemeljili balerina i koreograf Aja Jung i reditelj Nebojša Bradić, upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, već treću godinu upoznaje našu kulturnu javnost i publiku sa tragalačkim dostignućima igre kao važnog segmenta današnjeg teatra i savremene kulture.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE