• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd i Priština mogu zajedno

Izložba "Face the Reflection" otvorena u KC Grad. Mladi fotografi zbližili Beograd i Prištinu.

Beograd i Priština su dva grada koja ne deli velika udaljenost u kilometrima, ali su poslednjih godina i decenija, spletom raznih okolnosti (čitaj: političkih), postali "nebo i zemlja".

Beograđanka Ana Dragić bila je u SAD na školovanju, kao stipendista Fonda za otvoreno društvo i tamo je upoznala i družila se sa mladim ljudima iz Prištine. Kada se vratila u Srbiju, poželela je da poseti grad u kojem je do tada slušala samo u vestima, da samo "spozna svoju istinu".

"To je presudilo da uradim ovaj projekat. Upravo zato što se Beograd i Priština stavljaju u taj politički kontekst, što se u medijima uglavnom manipuliše sa interpretacijama stvarnosti, koji imaju malo veze sa običnim ljudima, rešila sam da uradim ovaj mali projekat, koji će povezati mlade fotografe, mlade umetnike, obične ljude, koji će kroz subjektivnu inetrperataciju određenih foto-tema, dati objektivniju sliku o tome kako zaista žive mladi ovde i tamo", rekla je Ana Dragić otvarajući izložbu.

Ana je, zapravo, bila ta spona između mladih umetnika iz Beograda i Prištine. Deset nedelja fotografi iz Beograda i Prištine zadavali su jedni drugima teme i na osnovu njih nastajale su fotografije kao "odgovor" na zadatak kolege.

Bila je to svojevrsna foto-utakmica. A epilog je izložba "Face the Reflection", koja je otvorena u četvrtak uveče u KC Grad. Prethodio joj je emotivni susret fotografa iz Beograda i Prištine.

Dan pre otvaranja izložbe "virtuelni prijatelji", okupili su se na jednom mestu. Do tada su se poznavali kroz fotografije. Susret licem u lice bio je emotivan. Zagrljaji i osmesi, a onda zajednički rad na postavljanju izložbe.

"Posle tri meseca virtuelne interakcije, prvi put su se upoznali dan pre izložbe, koju su zajedno postavljali. Zašto fotografija? Zato što nekada neke stvari ne mogu da se opišu rečima. Koncept ova dva grada, ovih 10 umetnika, 10 foto-tema i nijedna reč - upravo se odnosi na to da imamo problema u komunikaciji jedni sa drugima zato što reči ne mogu da opišu određene situacije", rekla je autorka projekta.

Kada gledate fotografije, osnovni i prvi utisak jeste da ne možete da, bar ne na prvu loptu, kažete da li je neka od njih nastala u Beogradu ili u Prištini.

To je, kažu umetnici, uglas, možda i najveća pobeda ovog projekta.

"Nisam mogla ni ja da procenim odakle je koja fotorafija. Za većinu to nisam mogla da uočim. To je dobra stvar i vrlo sam zadovoljna. Odnosi Beograda i Prištine uvek imaju tu nekakvu političku konotaciju, incidentnu, a onda se nađeš sa ljudima 'jedan na jedan' i razmenjujete ideje, radite u kretaivnom procesu i shvatiš da nema razlike i da svi živimo sličnim životom", rekla je za MONDO, Iva Čukić, koja je u ovom projektu predstavljala "beogradsku stranu".

"Bila je ovo kao neka vrsta ekipnog sporta. Svako je imao, da tako kažem, dozvolu da jednom nedeljno postavi temu i mi ostali da odgovorimo na to. Cilj je bio da gledaš fotografiju i onda odgovaraš na boje, lik...", dodala je ona.

O upoznavanju sa fotografima iz Prištine...

"Upoznali smo se dan pre izložbe. Bilo je kao da se već odavno znamo!, kaže Iva Čukić.

Plan je da ova izložba bude predstavljena i u Prištini i to bi trebalo da se dogodi u drugoj nedelji maja.

Iva ima novu ideju:

"Bilo bi zgodno da mi uradimo našu perspektivu Prištine, a oni svoj doživljaj i perspektivu Beograda".

Jedan od fotografa iz Prištine bio je uzbuđen i srećan što je u Beogradu.

"Volim projekat, volim Anu jer je bila toliko posvećena, volim ove fotografije, volim ljude ovde i želim da vam kažem: Zdravo, volim Beograd", rekao je on na engleskom jeziku.


(tekst: N. Janković i P. Vujić - foto: P. Stojanović/MONDO

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milena

Mogu samo da zamislim i sledim se kako ljigavo, bedno i do jeze folirantski izgleda ova priča za nekog od Srba koji živi na Kosovu. Užas!

rodja

nazalost sve je to apstrakcija sa realnim zivotom to nema veze pogotovu ako bi videli slike srba i srpskih enklava i nasih svetinja, bravar nam nije slucajno ispirao mozak nazalost trend se nastavlja...

Hani bani

Haha, kakva sminka!!

SERIJE