• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograđanka pevala u Otavi na sedam jezika

Martina Govednik koja već osam godina živi u Montrealu održala je u Otavi koncert pevajući pesme o ljubavi na sedam jezika.

Izvodeći tridesetak pesama i arija kompozitora klasične muzike ona je sinoć glasom meco-soprana uz klavirsku pratnju kvebečkog pijaniste Pjera Meklina pevala na srpskom, ruskom, engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom i španskom jeziku.

Na repertoaru su bila vokalna dela Mocarta, Šumana, Šuberta, Rosinija, Debisija, Rahmanjinova i drugih kompozitora.

Martina Govednik napravila je aranžmane za glas i klavir i izvela i pet srpskih narodnih pesama: "Da znaeš", "Ustaj Kato", "Tiho noći", "Raslo mi je badem drvo" i "Oj, golube".

Aplauze su izazvale i interpretacije iz repertoara legendarne francuske šansonjerke Edit Pjaf, čuvena pesma na španskom jeziku "Besame mućo", kao i arija "Habanera" iz Bizeove opere "Karmen".

Koncertu u sali Univerziteta Otava prisustvovali su ne samo pripadnici dijaspore u glavnom gradu Kanade, nego i Kanađani među kojima i poslednji ambasador Kanade u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset i drugi gosti.

Dva slična koncerta Martina Govednik priredila je i u Montrealu, jedan u tamošnjoj "Maloj kući umetnosti" za kanadsku, a drugi u Sali srpske iseljeničke zajednice.

"Ljubav je univerzalna i neiscrpna tema, a repertoarom koncerata želela sam da pokažem da nije svaka ljubav ista. Istorija klasične, ali i srpske narodne muzike poznaje različite ljubavi: mladalačku, zrelu, pa ljubav koja je otišla, ljubav koja se ponovo budi, ljubav zavođenja, ljubav kao igru ...", izjavila je agenciji Beta Martina Govednik.

"Poznate srpske pesme uvrstila sam svakako zbog pripadnika iz dijaspore, ali i zato što oduvek verujem u lepotu izvorne zavičajne muzike. Ne samo naši ljudi nego i slušaoci drugog etničkog porekla koji ne znaju srpski jezik uvek reaguju iskreno i pohvalno", dodala je Martina Govednik.

Ona je 2001. diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a 2003. preselila se u Montreal gde je magistrirala vokalnu klasičnu muziku na anglofonom univerzitetu "Mekgil" (McGill).

Nastupala je u brojnim operskim i drugim produkcijama, a izuzetne pohvale kritike i publike dobila je za ulogu fatalne ciganke i anti-heroine "Karmen" na turneji u Nemačkoj, Francuskoj i Poljskoj.

U operi kvebečkog grada Rimuski pevala je repertoar Marije Kalas, a krajem ovog meseca u Montrealu nastupa na kanadskoj premijeri Palmerijeve "Mise tango" ("Misa Buenos Ajres") sa ansamblom "Muzika viva".

Martina Govednik takođe predvodi grupu srpskih pevača "Biseri" koja deluje pri KUD "Avala", a vodi i dečji hor srpske crkve "Sveta Trojica" u Montrealu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE