• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski glas koji u Briselu vole da čuju

Operski pevač iz Beograda Nikola Diskić u subotu nastupa u finalu prestižnog međunarodnog muzičkog takmičenja u Belgiji.

On nije sportista, ni naučnik, već mladi umetnik koji jednako dobro reprezentuje Srbiju u svetu. Zove se Nikola Diskić i u subotu će nastupati na poslednjoj finalnoj večeri Takmičenja kraljice Elizabete (Queen Elisabeth Competition), jednog od pet najprestižnijih u svetu operskog pevanja.

Beograđanin je posle završene srednje muzičke škole "Stanković" u klasi prof. Tatjane Bajalice i usavršavanja svojih pevačkih sposobnosti sa prof. KS Biserkom Cvejić, a od je 2007. student na Visokoj muzičkoj školi (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) u Manhajmu, u klasi prof. SNE Ane Stamenković.

Da bi stigao do 12 najboljih na takmičenju u Briselu, odnosno prilike da se bori za prvo mesto i novčanu nagradu od 25.000 evra, prošao kroz "sito i rešeto" elitnog žirija.

"Ovo takmičenje je specifično po tome što pevači moraju da prezentuju kompozicije iz različitih muzičkih epoha, na nekoliko svetskih jezika. Na primer, svi zainteresovani za učešće je trebalo da pošalju DVD na kome su se nalazile Mocartova arija, kao i još jedna do dve kompozicije na dva različita jezika. Izabrano je 88 kandidata, koji su bili pozvani da dođu na takmičenje u Brisel", objašnjava Nikola za MONDO i dodaje:

"Prvu rundu takmičenja, koja se sastojala od dve različite kompozicije, na dva različita jezika i iz dve različite stilske epohe, je prošlo samo 24 kandidata i tako izborilo sebi ulazak u polufinale. Tu je svaki pevač morao da ima dva ponuđena tridesetominutna programa, a žiri je birao koji će biti izvođen. Svaki od programa je morao da sadrži najmanje jednu Mocartovu ariju, jedan nemački Lied, francusku pesmu kao i italijansku opersku ariju. Programi su mogli da budu isti u okviru 15 minuta, dok je ostalih 10-15 minuta moralo da se razlikuje".



U finalu će svaki takmičar, umesto uz klavirsku pratnju, svoj polučasovni nastup izvesti sa simfonijskim orkestrom "La Monnaie", koji predvodi prestižni svetski dirigent maestro Karlo Rici.

"Sada se dodatno menja atmosfera izvođenja, jer orkestar donosi sa sobom neverovatno veliku energiju. A važan je svaki detalj, od toga, šta si obukao do tvojih pevačkih sposobnosti. Faktor publike takođe igra veliku ulogu, kao i izbor programa, način rasporeda samih kompozicija", priča 28-godišnji Nikola, a mi ga pitamo kakve šanse ima srpski bariton među takmičarima iz Belgije, Francuske, Rusije, Amerike i Koreje.

"Iskreno, mislim da imam odlične šanse, jer imam jako veliku motivacju, zatim, pokazao sam glas, talenat, energiju i pevačku drskost, što je vrlo bitno. Na meni je da dam 130 odsto, da podignem publiku na noge, da ponudim žiriju nešto novo, što nisam do sada, a sve ostalo je van moje moći. Uvek idem na najviše. Videćemo! Uspehom smatram i sam ulazak u finale, ali bih svakako voleo da pokupim jednu od prve tri nagrade!"

A sam ulazak u finale mladim operskim pevačima može da donese pregršt prilika za nove angažmane i kontakate, jer na tako prestižnim takmičenjima sve vrvi od menadžera, agenata, direktora pozorišta... Svaki finalista je sebi već obezbedio četiri hiljade evra, a svi se nadaju ponudama za koncerte, gostovanja, turneje.

Nikola se već obezbedio za naredne dve godine. Biće stalni član Nacionalnog teatra u Manhajmu, koji spada u prvu klasu operskih kuća u Nemačkoj. Posle tri sezone manjih i srednjih uloga Diskić će ubuduće tumačiti sledeće uloge: Figaro (Seviljski berberin), Papageno (Čarobna frula), Silvio (Pajaci), Heerrufer (Lohengrin), Ping (Turandot) i Morales (Carmen).



Fenomenalni bariton Nikole Diskića čuli su u Manhajmu, Ninbergu i Briselu, a samo jednom u njegovom rodnom Beogradu i to kada je inicirao koncert ruskih solo pesama, u saradnji sa kamernim horom ''Cantantes'' iz srpske prestonice.

"Nadam da će biti prilike da u budućnosti nastupam u Beogradu. Ipak mislim da je najlepše kada se peva u svom rodnom gradu. To nosi jednu određenu težinu i odgovornost ali i jedno neopisivo zadovoljstvo", ističe Diskić, čiji je ulazak u finale Takmičenja kraljice Elizabete najveći uspeh nekog mladog umetnika iz Srbije u 50 godina dugoj istoriji ovog muzičkog nadmetanja.

(A. Petrovski - MONDO)

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Diskic Snezana

Lepo bi bilo da ga cujemo bar u Skupstini grada. Ako sam dozivela da mu u velikom belom svetu toliko aplaudiraju, mogli bi i mi ovde malo da apelujemo na nase nadlezne da ga podrze da peva u Beogradu. On je jos uvek nas i nece vas izneveriti. To zna vrlo dobro njegova generacija 83' OS "Kralj Petar I" u Beogradu, II Ekonomska skola u Beogradu, Univerzitet Singidunum u Beogradu,muzicka skola "Stankovic" u Beogradu,a i setice ga se operska kuca "Madlenijanum" kada mu je dodelila nagradu za najuspesnije izvedenu ariju iz "Figarove zenidbe" na takmicenju u Rumi. Apelujmo svi zajedno!!!

Luda Mala

Bravo bre Nikola, samo napred! Jedva cekam da te cujem uzivo, a snimci govore da si jako napredovao!

Bojancetov kum

Bravo Dzoni legendo!!! Samo pici do pobede!!! ;)

SERIJE