• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nije smrt biciklo"- Da nije tužno bilo bi...

Posle komada "Beogradska trilogija", "Supermarket" i "Skakavci" u JDP-u je postavljena nova drama Biljane Srbljanović.

Najnoviji dramski tekst Biljane Srbljanović u režiji Slobodana Unkovskog biće premijerno izveden na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskog dramskog pozorišta 17.juna.

U najnovijem spisateljicinom tekstu ponovo nam dolaze likovi "koje već poznajemo" - izopačena i prezasita deca, nedorasli sredovečni slabići, njihove vršnjakinje zatočene u lošim brakovima, starci koji za sebe grabe budućnost koju neće ni dočekati, njihova deca zatočena u odnosima iz prošlosti, tu su i samozaljubljeni, političari, kao i majke i očevi spremni da i u svojoj kuću hodaju po leševima. Sve to je Srbljanovićka pretočila u jednu tragi komičnu priču pod nazivom "Nije smrt biciklo(da ti ga ukradu)"

U sjajnoj glumačkoj postavi za koju Srbljanovićka kaže da je izvela maestralan posao i ovoj predstavai udahnula život, nalaze se Svetlana Bojković, Goran Šušljik, Boba Mićalović, Ljubomir Bandović, Anita Mančić, Voja Brajović, Branislav Lečić i mlada glumica Ivana Vuković. Muziku za predstavu radila je Irena Popović, a za scenografiju se pobrinuo Valentin Svetozarev.

Na konferenciji za novinara koja je danas održana u JDP-u autorka Biljana Srbljanović je izjavila da ovaj komad po tematici sličan njenim prethodnim dramama.

"Tema su obični ljudi preko kojih se slama veliko breme, kako to uvek i biva. To je ponekada smešno, kada ga predstavite na takav način , a u suštini je to tragična priča. Ovaj komad je rađen za jedno nemačko pozorište ali u dogovoru sa njima predizvedba je pripala JDP-u jer ovo pozorište uživa veliki ugled i van granica naše zemlje", objasnila je Srbljanovićka ukratko svoje utiske, i dodala da je ovoga puta posebno bila zainteresovana za izbor glumaca za predstavu i da je apsolutno zadovoljna kako je ova ekipa to uradila.

"Ono što sam videla na probi definitivno obećava", dodala je autorka.

Ekipa predstave se posebno osvrnula i na saradnji sa rediteljem Slobodanom Unkovskim za koga su se složili da su "otkrili novi talenat" , bar oni poput Anite Mančić koja prvi put sarađuje sa njim, a o predstavi i svojoj ulozi kaže:" Igram lik Nadežde, i igrjući ovaj lik ja sam zapravo upoznala Biljanu (Srbljanović)u jednom sasvim drugom svetlu. Nije ona ovakva 'aždaja' kako izgleda i žena koje svi treba da se boje, ona je sušta suprotnost a ovo je samo njen način da se odbrani", izjavila je glumica, i dodala da je na ovoj predstavi bilo zadovoljstvo raditi.

Ceca Bojković koja takođe prvi put sarađuje sa Unkovskim, svoje izlaganje započela je šalom:" I u mojim godinama postoji prvi put...mislim na pozorište (smeh). Moja uloga je mala ali veoma lepa, i za mene je bio izazov da u tri scene u kolio se pojavljujem ispričam tu kompleksnu priču, i dočaram je. Ali zato smo imali Unkovskog koji nam je stalno otkrivao nove slojeve ovih karaktera", izjavila je kratko glumica koja se nedavno udala po treći put.

Lik koji tumači Ljubomir Bandović je lik koji izgovara čuvenu rečenicu "Nije smrt biciklo da ti ga ukradu", ali glumac nije želeo da otkrije u kom kontekstu on izgovara tu frazu i šta zapravo ona znači jer kako kaže, do nje vas mora dovesti niz okolnosti.

BILJANINI KOMADI IMAJU ONO NEŠTO NEŽNO " ČEHOVLJEVSKO"

Poslednji su svoje utiske izneli Boba Mićalović i Branislav Lečić koji su se složili u oceni da im je žao što je proces stvaranja ove predstave gotov i da će im to nedostajati, a Bobu smo pitali i za lične utiske.

MONDO: Kakav je lik koji igrate i kakvi su vaši utisci o predstavi?

"Igran lik Aleksandre koju dovode da bude bebisiterka jednom detetu i koja je sinonim svega onoga kako ne treba bitisati. Kod nje je sve "kao"...neka kvazi briga, ma zapravo kvazi život. Ona je žena koja je nekada bila fam fatal, kraljica žurki i zavodnica, a onda je jednog dana prezupčila i rešila da prespava život. Tada u njen život ulazi Lečić (njegov lik) koji je isti kao ona, i ona doživljava prosvetljenje a u stavi ostaje ista i ništa se ne menja, to je oni što je tužno. Ovde sam se i sam zapitala i svi bi trebalo da se zapitamo kome ostavljamo decu na čuvanje i pod kojim izgovorima. Da li su nam te druge stavi zaista toliko važne da decu ostaviom bilo kome tek da bi otišli, ovo mislim istinski i bukvalno!"

MONDO: Koja je poruka ove predstave, koji je njen epilog? Da li ćemo se smejati ili plakati na kraju?

"Nećete ovde videti neki spektakularno srećan kraj, biljana jednostavno nije takav pisac- surovo iskrena i kad su emocija u pitanju, ali nećete ni osetiti žuč dok gledate. Ja se evo ježim dok vam pričam o predstavi, jer govori o svemu onome kroz šta smo svi prošli - 'skidanjestar kože', odvajanje od roditelja,odrastanje i surovost života, srž su ovog komada.

MONDO: Nedavno ste završili snimanje još jedne Šotrine serije. Kakvi su utisci i kada će je publika videti premijerno?

"Mislim da će serija početi sa prikazivanjem u oktobru. Ja sam videla samo par epizoda, ali ono što sam videla obećava. Vrlo nespecifičan komad za Mirjam, iznenadićete se koliko će se razlikovati. Produkcijski je mnogo jače, snimali smo u Parizu, imali smo "Milano u malom" na Košutnjaku...Ovo će biti trilogija a glumačku podelu čine Ivan Bosiljčić, Nela mihajlović, vojin Ćetković,Predrg Ejdus i drugi. I mislim da smo u ovoj seriji konačno uspeli da prevaziđemo Nenada i Anđelku, da više neće biti osvrta na te likove, i da nas više neće porediti.

(M.Čović -MONDO)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dejan

radim u JPD-u, ako neko ima viska para za bacanje nek dodje da pogleda predstavu! pradstava nije losa ako se uporedi sa barbelom, kako vam drago, banat, prevodjenje, iz junackog zivota i jos nekim promasaima naseg pozorista! generalno odlicna podela glumaca, odlican reditelj, zanimljiva scenografija al veoma mrsav tekst! da nije ovih glumaca mogli bi odmah da skinu predstavu sa repertoara!!!!!!!!!!!!

resivoje

Deluje obecavajuce. Ako je neko gledao neka postavi komentar.

SERIJE