• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivene piramide u Peruu

Peruanski arheolozi u severnim džunglama Perua otkrili dva piramidalna kompleksa stara preko 4.000 godina, što predstavlja najstarije hramove otkrivene u Peruu.

Otkriće ovih kompleksa u blizini grada Haena dokaz je da se arhitektura hiljadama godina pre dolazaka Španaca, proširila preko Anda.

Dva nalazišta, Monte Grando i San Isidro, bili su prekriveni vegetacijom, a lokalno stanovništvo ih je koristilo kao otpad pre dolaska arheologa koji su počeli iskopavanja.

Vođa tima, peruanski arheolog Kvirinjo Olivera tvrdi da su hramovi delo rane Brakamoros kulture - konfederacije amazonskih plemena koja su živela na današnjoj granici Perua i Ekvadora.

Prema njegovim rečima otkriće hramova je jedinstveno ne samo zbog njihove starosti već i zbog lokacije - kontakt zone između džungle i Anda.

"Moguće je da smo našli jednu od najranijih civilizacija u Peruu", rekao je Olivera.

Arheolozi su otkrili ostatke ogromnih kompleksa - debele zidove, rampe i pokazatelje sukcesivne gradnje koja je trajala najmanje 2.800 godina.

Na jednom od lokaliteta pronađena je i grobnica muškarca iz visokog staleža koji je sahranjen oko 800 godina pre nove ere zajedno sa kućicama 180 puževa.

Slij puževa je pokrivao njegov torzo, a školjke su ukrašavale njegovu glavu i udove. Muškarac je, veruju arheolozi, bio ili sveštenik ili neka vrsta iscelitelja.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Filip

Sigurno je to, da je ovo otkrice veoma zanimljivo i znacajno za dalja razmatranja i istrazivanja. Zemlja cuva dosta spomenika razlicitih kultura, nacina zivljenja koji tek treba da izadju na povrsinu i njima tek treba da se divimo u svakom pogledu.

SERIJE