• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveni prvi američki mamuti

Fragmenti kosti stari najmanje 13.000 godina, sa izgraviranim predstavama mamuta i mastodona pronađeni su na Floridi.

I dok su predstave ovih životinja pronalažene po Evropi, ovo otkriće bi moglo da bude prvo na zapadnoj hemisferi, rekli su stručnjaci.

''To je veoma uzbudljivo, ništa slično nismo našli u Severnoj Americi", rekao je agenciji AP kustos muzeja Smitsonijan Denis Stenford.

Pećine sa crtežima životinja pronađene su i u Teksasu ali su stare oko 4.000 godina.

Nedavno pronađena kost na sebi ima crtež dužine 76 i visine 25 milimetara.

''Bilo je dosta skepticizma u vezi sa autentičnošću crteža na kosti, sve dok ga nisu ispitali arheolozi, paleonotolozi, forenzički antropolozi, naučnici i umetnici", rekla je autorka studije Barbara Purdi sa Univerziteta na Floridi.

Kost je pronađena u blizini mesta Stari Vero gde su u periodu 1913. do 1916. godine ljudske kosti pronađene zajedno sa kostima istrebljenih životinja ledenog doba.


Kosti su prekrivene debelim slojem minerala, zbog čega je standardno datovanje nemoguće, ali kako su mamuti i mastodoni izumrli na američkom tlu pre 13.000 godina, crtež na kosti mora da bude stariji od toga.

Stručnjaci su, međutim, želeli da budu sigurni da crtež nije lažan i proučili su kost kako bi videli da li ima razlika u boji između izgraviranih delova i okolnog materijala što ukazuje da li su obe površine zajedno starile.

Istraživači nisu našli nikakve dokaze da je materijal nedavno izrezbaren, niti da su zarezi pravljeni metalnim oruđem.

Jedini drugi izveštaj o drevnoj kosti u Severnoj Americi sa rezbarijom mastodona pojavio se 1959. godine u Meksiku, ali je posle sumnje u njegovu autentičnost, ta kost nestala.

Otkriće u Floridi moglo bi da bude prvi američki prikaz mamuta ili mastodona, kaže antropolog Dejvid Melcer. ''Mislim da su autori odradili dobar posao kako bi dokazali da je ovaj komad autentičan", rekao je on.

Kost je otkrio lovac na fosile Džejms Kenedi 2006. ili 2007. godine. Kenedi je crtež primetio tek 2009. godine prilikom čišćenja kosti i tada je kontaktirao stručnjake.

Novootkivena predstava mamuta slična je crtežima iz Evrope zbog čega se postavlja pitanje da li je reč o slučajnosti ili dokaz o vezi između dva kontinenta, navodi se u izveštaju.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandra

Prvi "americki mamuti"!!!! A stari su najmanje 13. 000 godina!? Sad ispade Amerika najstariji kontinent....hahaha vikend humor! Pa da, kad razmislim, eto i stanovnici Lepenskog Vira su bili Srbi :D

mickey

celzi hendler mejbi??

SERIJE