• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luvr ne da "Mona Lizu"

100.000 italijanskih građana potpisalo je peticiju u kojoj se traži da se čuvena slika Leonarda da Vinčija "vrati kući".

Uprkos želji Italijana da se Mona Liza vrati kući, pariski muzej odbio je ovaj zahtev.

Luvr je u svom odgovoru bio decidan: “Formalno još uvek nismo dobili nikakav zvaničan zahtev”, rekao je Vensen Pomared, direktor odeljenja za slikarstvo u Luvru.

"A ako ne želimo da damo ‘Đokondu’”, dodao je, “to je zbog toga što je slika izuzetno krhka i premeštanje bi izazvalo nepopravljiva oštećenja".

(MONDO)

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Luvr je ogroman muzej i nije mu potrebna ova slika da bi bio poznat. Mona Liza i ne može normalno da se pogleda jer se okupi gomila turista koji samo fotografišu. Ne verujem da bi bilo koji evropski muzej sada vraćao neke eksponate u zemlju iz koje potiču jer oni su među najpoznatijima, ovo je samo neko pravdanje da bi slika mogla da se ošteti. Hamurabijev zakon nije tako osetljiv pa je još u Luvru. Znate li šta su oni sve dovukli iz drugih zemalja i koje je to težine pa nisu brinuli o oštećenju? Moje mišljenje je da bi Luvr mogao neke eksponate, bar one manje poznate, da vrati.

Dragana

Ja sam protiv toga da se ta slika odnese iz Luvra, ne mozes da pomenes Luvr, a da ne msilis na Mona Lizu, niti mozes da pricas o Mona Lizi, a da izostavis Luvr, jednostavno, oni su nerazdvojni. To bi bilo kao da Deda Mrazu oduzmes bradu, ili Bambiju Plazmu :)

Smucalica

Leonardo je kraj zivota proveo u Francuskoj. Tamo je i umro i sahranjen, u gradu Amboaz. Radio je u sluzbi francuskog kralja, zab sam kojeg,kojem je prodao ovu sliku posle dugog razmisljanja i kanjenja da se odvoji od nje(jer se misli da je bio zaljubljen u Djakondu koja je bila udata, pa je jedina veze sa njom za njega bila ta slika, njen portret).Bila je u Ambroazu neko vreme izlozena, a kasnije se seljakala po dvorcima Francuske, cak je i na Versaju bila, da bi posle Burzoaske revolucije bila premestena u Luvr. Nadam se da sam malo pomogla:)

SERIJE