• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mumije-smotuljci "preživele" vekove

Arheolozi su pronašli grobnicu u kojoj su sačuvane mumije dece i mladih devojaka koji su žrtvovani bogovima.

Pre više od hiljadu godina jedna odrasla osoba i troje dece zakopano je na vrhu Uaka Pukljana, ceremonijalnog kompleksa u centru današnje moderne peruanske prestonice Lime.

Njihova tela su, kako prenosi stručni časopis "Arheologija", pažljivo zamotana u nekoliko slojeva tekstila i lišća i svaki od ova četiri zamotuljka bio je uvezan užetom napravljenim od listova lantane.

Smotuljci sa telima bili su smešteni u grobnicu sa drvenom tavanicom prekrivenom slamom i glinenim ciglama gde su vekovima ležali daleko od svih promena vladara, španskih konkistadora i moćnih zemljotresa koji su često rušili ostale delove grada.

Gotovo 30 godina, arheolog Izabel Flores Espinoza radi na Uaka Pukljanu. Posvećen bogu mora, kompleks koji je između 450. i 700. godine nove ere sagradila Lima kultura ima sedam piramida, javne trgove, trotoare, pristupne rampe - sve napravljeno od nepečene gline.

Početkom osmog veka, Vari civilizacija pokorila je Limu i okupirala južne delove zemlje, uključujući i oblast centralne peruanske obale. Njihova civilizacija trajala je do 1.000 godine.

Vari su često koristili postojeću infrastrukturu i nakon što su Lime napustile Uaka Pukljanu, koristili su njihovo groblje sve do devetog veka.

U protekle tri decenije, Espinoza i njen tim su pronašli na desetine grobnica u kompleksu. Mnoge od njih bile su ispunjene luksuznom robom poput finih vunenih tkanina, srebrnih i zlatnih artefakata što bi moglo da dovede do zaključka da je groblje bilo namenjeno eliti Vari društva.

Novootkrivena grobnica tipična je za Vari kulturu - u njoj je sahranjeno više osoba, uključujući decu ili mlade devojke koje su žrtvovane bogovima zemlje i mora. Od 62 pronađene grobnice na Uaka Pukljani, ovo je jedina koja nije poharana.

Iako sami smotuljci nisu još potpuno analizirani, otkriće torbi od vune i pamuka punih vretena i igala navelo je Espinozu na zaključak da se u većem zamotuljku nalazi žena koja je na neki način povezana sa tekstinom umetnošću.

Vari su bili vešti tkači i na njihovim tkaninama često se mogu videti raskošne scene borbi i figura.

Esponoza trenutno radi sa interdisciplinarnim timom u kome se nalaze antropolog, stručnjak za tekstil i botaničar koji će pripremiti zamotuljke za skoro otvaranje, nakon čega se Espinoza nada da će utvrditi pol odrasle osobe i dece i njihovu eventualnu rodbinsku povezanost, kao i uzrok smrti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE