• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestalo blago vredno milione dolara

Iz Muzeja civilizacije Obale Slonovače u Abidžanu ukradeni su eksponati vredni šest miliona dolara, preneli su britanski mediji.

Iz muzeja je odneto oko 80 predmeta među kojima kraljevski zlatni nakit, maske, skulpture i tradicionalni religijski predmeti, od kojih neki datiraju još iz 17. veka. Pljačka se desila tokom najnovijeg sukoba između snaga predsednika Alasana Uatare i snaga lojalnih bivšem predsedniku Loranu Gbagbou.

“Za zemlju poput Obale Slonovače, koja u ovom trenutku mora da povrati svoj identitet i davno izgubljene vrednosti, ovako nešto je izuzetno težak udarac, jer bi jedan deo istorije naše zemlje zauvek mogao biti izbrisan”, rekla je direktor Muzeja Silvi Memel Kasi.

“U Muzeju je bilo najviše kraljevskih predmeta poput zlatnih privezaka iz 18. veka, ogrlica iz 17. veka, narukvica, muvarice i mačeva sa zlatnom drškama”, istakao je glavni kustos Đova Zoko i dodao da je očigledno da su pljačkaši profesionalci, jer su tačno znali šta da odnesu.

Direktorka Kasi smatra da su lopovi imali pomoć i da je to bio neko iz muzeja, jer ulazna vrata nisu bila obijena, a predmeti su uzeti iz vitrina bez razbijanja stakla.

Osim izuzetno vrednih eksponata, odneta je i kompjuterska oprema.

Glavnu zgradu muzeja, koja se nalazi u neposrednoj blizini glavne vojne baze, izgradili su Francuzi u vreme kada je Obala Slonovače bila njihova kolonija.

“Mislili smo da će nam u korist ići to što je u blizini vojna baza, ali se ispostavilo suprotno, jer su borbe svakim danom intezivnije”, zaključio je Zoko.

Zaposleni u Muzeju civilizacije Obale Slonovače, koji promoviše istoriju kulture naroda ove zapadnoafričke države, sastavljaju detaljnu listu ukradenih predmeta koju će poslati Interpolu.

(Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bubble Trouble

Ма,код мене је... ;)

Prolecni mesecic zenskog roda

Da nisu mozda nasi pink panteri otisli u "obilazak" muzeja.

SERIJE