• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski "Ples kroz vreme" u Otavi

U Otavi je otvorena samostalna izložba metalnih tapiserija "Ples kroz vreme" likovne umetnice iz Pančeva Živane Kostić.

U galeriji "Triniti" u umetničkom centru "Šenkman" Otavske umetničke škole do 23. avgusta izloženo je 16 tapiserija koje uključuju simbole starovinčanske kulture, šare pirotskih ćilimova, simbole krsta i svetog trojstva, ali i islandske rune i kompjuterske kodove.

Srž izložbe su dve tapiserije sa prepletom simbola starog i novog - "Krst" na beloj i "Raskršće" na tamno plavoj podlozi.

Živana Kostić izrađuje tapiserije unikatnom tehnikom - ubodima čioda na svili koju, i u srpskoj i u kanadskoj umetnosti, samo ona praktikuje. Kostićeva stotinama i hiljadama pojedinačnih ručnih uboda kreira jedinstvene simboličke i znakovne slike koje, gledane sa različite udaljenosti i pod različitim svetlom, postaju osobena i samosvojna umetnička dela.

"Inspirisana sam svetlošću i odbleskom. Čovek je od iskona do danas ostavljao zapise, poruke za sobom. Vreme kao najapstraktnija dimenzija povezuje ove milenijumske razdaljine. Taj 'govor' zapisa, ili simbola upleten je u moje tapiserije", izjavila je Živana Kostić.

Živana Kostić izrađuje metalne tapiserije desetak godina, ali se pre toga okušala i u klasičnim likovnim tehnikama. Tokom 30-godišnjeg umetničkog rada imala je 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Drezden, Aberdin, Rejkjavik,Toronto, Otava). Izlagala je i na više od 100 grupnih izložbi širom sveta.

"Sam način izrade tapiserija naizgled je veoma jednostavan, ali mukotrpan. Zahteva proučavanje teme, imaginaciju, koncentraciju, upornost, a stvaranje može da traje mesecima", dodala je Kostićeva.

U Narodnom muzeju u Pančevu krajem prošle i početkom ove godine priređena je retrospektivna izložba radova praćena monografijom ove umetnice. Živana Kostić članica je Udruzenja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Udruženja likovnih umetnika Vojvodine (ULUV).

(MONDO/Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE