• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Homo erektus skuvao prvi ručak

Naš prvi predak koji je "zagospodario varjačom" bio je najverovatnije homo erektus koji je živeo pre 1,9 miliona godina, tvrdi grupa američkih naučnika.

Umeće kuvanja i prerade namirnica omogućilo je homo erektusu, neandertalskom čoveku i homo sapiensu da ostvare evolucijski napredak i odvoje se od šimpanzi i drugih primata, objašnjavaju istraživači sa Harvarda čija je studija objavljena u Analima američke nacionalne akademije nauka.

Analizom DNK, kutnjaka i telesne mase primata, modernih ljudi i 14 izumrlih hominida, autori istraživanja su uspeli da odrede trenutak kada je čovek počeo da kuva.

"Pripremanjem hrane uz pomoć pribora i vatre, čovek je unosio više kalorija koje su mu davale više snage, omogućavale duži život i znatno skraćivale vreme potrebno za ishrenu. Samim tim je došlo do smanjenja veličine kutnjaka, dok se telesna masa uvećavala", piše u Analima američke nacionalne akademije.

Do promene u evoluciji prehrambenih navika u ljudskoj vrsti došlo je početkom pleistocena, doba koje je trajalo od pre dva i po miliona godina do pre 11.700 godina.

"Naši rezultati pokazuju da je smanjenje kutnjaka pre svega posledica prilagođavanja kuvanoj i obrađenoj hrani što je značajno smanjilo vreme hranjenja", navodi se u studiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE