• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski "Hamlet" premijerno u JDP-u

Šekspirov "Halmet" u režiji Harisa Pašovića i produkciji "Space Productions" iz Sarajeva u Beogradu će premijerno biti izveden u četvrtak uveče na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Šekspirov "Halmet" u režiji Harisa Pašovića i produkciji "Space Productions" iz Sarajeva u Beogradu će premijerno biti izveden u četvrtak uveče na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Predstava je nastala u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom iz Tuzle, Britanskim savetom i Zagrebačkim kazalištem mladih, a gostovanje u Beogradu omogućili su Sekretarijat za kulturu Beograda, ambasada SAD u SCG i Ministarstvo kulture BiH.

Pašovićev "Hamlet" smešten je u Topkapi, osmanski dvor u Istanbulu.
Priča i imena nisu promenjeni, a izuzetak čine titule (sultan), Turska umesto Danske i neka kulturološka prilagodjenja.

"'Hamlet' je univerzalan i mogao se dogoditi na danskom, elizabetanskom, osmanskom ili bilo kojem drugom dvoru. Svi mi delimo iste dileme, a Šekspir ne kaže 'Kakvo je remek-delo Danac!', nego 'Kakvo je remek-delo čovek!'", istakao je reditelj Pašović.

"Zapitao sam se šta ja, koji sam musliman, mogu da ponudim kao reditelj 'Hamleta'", rekao je Pašović i istakao da njegov Hamlet "nije ni kukavica ni pametnjaković, već mlad, veoma obrazovan, genijalan i fascinantan čovek, koji se bori za pravdu u kriminalnoj državi".

Reditelj je istakao da je mnogo naučio o Osmanskom dvoru, koji je u osnovi šekspirovski, jer se priča o bratoubistvu zarad preuzimanja prestola dogodila nekoliko puta u pet stotina godina dugoj osmanskoj istoriji.

Mladi sarajevski glumac Amar Selimović za ulogu Hamleta dobio je prošle godine nagradu na Medjunarodnom teatarskom festivalu MEŠ u Sarajevu, a pored njega u predstavi su angažovani glumci iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije i Crne Gore.

Miodrag Krivokapić tumači uloge Duha Hamletovog oca, Glumca i Grobara, Hamletovu majku Gertrudu igra Damjana Černe, Ofeliju tumači Zana Marjanović, Frano Mašković igra Klaudija, dok se u ulozi vernog Hamletovog pratioca Horacija pojavljuje Damir Markovina.

Prema rečima reditelja, ključnu ulogu u predstavi ima i muzika, koja će biti izvodjena uživo na sceni tokom sva tri sata njenog trajanja.

Muzičari Dino Šukalo (gitara), Atila Aksoj (klavijature, bas, vokal), Amar Češljar (udaraljke, vokal), zajedno s turskim muzičarem Melihom Berseom (nej, vokal) izvode muziku inspirisanu turskim tradicionalnim melodijama, ali i originalne kompozicije.

Predstava je premijerno izvedena u martu prošle godine u Tuzli, a potom u septembru u Sarajevu. U Zagrebu je premijera održana u februaru ove godine. Beogradska publika biće u prilici da pogleda i reprizno izvodjenje predstave 12. maja.


(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE