• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obeležen jubilej Narodnog muzeja

U Narodnom muzeju u Beogradu je svečano obeležena 162. godišnjica postojanja te ustanove, dodelom priznanja donatorima, zaposlenima, kao i autorima najboljih diplomskih radova u 2005. godini iz oblasti istorije umetnosti.

U Narodnom muzeju u Beogradu je svečano obeležena 162. godišnjica postojanja te ustanove, dodelom priznanja donatorima, zaposlenima, kao i autorima najboljih diplomskih radova u 2005. godini iz oblasti istorije umetnosti.

Narodni muzej je od 10. juna prošle do 10. juna ove godine dobio na poklon oko 500 umetničkih dela, a najveću pojedinačnu donaciju učinio je Dragoslav Damnjanović iz Beograda.

Damnjanović je poklonio 222 umetnička dela, slike, crteže i grafike domaćih i stranih autora iz druge polovine 20. veka, obogativši time nekoliko zbirki, rekla je direktorka Muzeja Tatjana Cvjetićanin.

Zahvalnice su dobili i Rastko i Čedomir Vasić, Aleksandar Tomašević, Ksenija Gaćinović, Miloš Gvozdenović, Djordje Ilić, Biljana Manasijević, Rajko Ivanović, kao i Olivera Jargović i Milan Stojanović iz Švajcarske i Antoan Duk iz Holandije.

Donator je bio i slikar Mileta Prodanović, koji je Muzeju poklonio jedno svoje delo.

Muzej se zahvalio i Bezbednosno-informativnoj agenciji Srbije (BIA) na poklonu 279 numizmatičkih predmeta i Narodnoj banci Srbije na priloženim specimenima novčanica za muzejsku zbirku papirnog novca.

Godišnja nagrada Narodnog muzeja za najbolji diplomski rad iz oblasti istorije umetnosti dodeljena je i uručena Mileni Grabačić za rad "Franjevačko iskustvo na Levantu i ciklusi Hristovog stradanja u umetnosti centralne Italije 13. veka".

Tatjana Cvjetićanin je rekla na svečanosti da je Muzej za godinu dana priredio osam izložbi u svojoj zgradi, devet u Srbiji i 11 u inostranstvu. Takodje je održao 30 radionica, pet dodatnih obuka za stručnjake, kao i tri istraživanja na arheološkim lokalitetima.

Ona je podsetila da je Muzej u novembru prošle godine dobio dozvolu za rekonstrukciju svoje zgrade. Radovi će početi 2007. a završiti se 2010. godine. Za tu namenu, Muzej će iz privatizacionog fonda dobiti 25 miliona evra, kako su najavili ministri finansija i kulture.

U prostorijama Muzeja izložena je i maketa buduće, rekonstruisane zgrade prema projektu Milana Rakočevića.

Povodom Dana muzeja, 10. juna, u 19 sati biće otvorena izložba "Magija ćilibara", sa predmetima koji su stari od pet vekova do četiri milenijuma i koji potiču iz zbirki velikog broja muzeja iz Srbije i Crne Gore. Izložbu će otvoriti akademik Nikola Tasić.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE