• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljena "Senka templara" Nurije Masot

Grafički atelje "Dereta" objavio je u veoma popularnoj i već jasno profilisanoj ediciji "Trend" prvu knjigu iz serijala o templarima španske književnice Nurije Masot " Senka templara".

Grafički atelje "Dereta" objavio je u veoma popularnoj i već jasno profilisanoj ediciji "Trend" prvu knjigu iz serijala o templarima španske književnice Nurije Masot " Senka templara".

Masot se dokazala kao novinar i pozorišni pisac, a odabrala je za temu ovog serijala slavni viteški red oko koga su se isprele legende koje je danas teško razlučiti od stvarne istorije.

Obrazlažući odluku da objavi ovaj roman glavni urednik Derete Petar Arbutina je rekao da se on izdvaja iz mase popularnih istorijskih trilera koji su danas preplavili tržište knjiga u svetu.

Ipak, i ovde je uzeta veoma zanimljiva tema o tajnama koje je skrivao ovaj monaški viteški red osnovan da čuva i brani Hristov grob u Jerusalimu, a koji su svoje sedište podigli na mestu Solomonovog hrama i po njemu su se i nazvali "templari".

Njihov glavni zadatak je bio da obezbedju karavane sa hodočasnicima koji su stizali u Svetu zemlju, a važili su kao nedustrašivi borci kojih su se plašili svi Arapi.

Poznato je da su templari izgradili svoje opatije širom Evrope i da su zgrnuli ogromno bogatstvo a verovalo se da su pronašli i blago skriveno u biblijskom hramu. To je bio i jedan od uzroka njihove propasti jer je red nasilno ugašen a većina je završila na lomačama ili su podlegli mučenjima onih koji su se nadali da će saznati gde je skriveno blago.

Roman "Senka templara" počinje smrću templara Bernarda Gilsa koga su otrovali na brodu na povratku iz Svete zemlje u Barselonu. On ostavlja u amanet jevrejskom lekaru neke spise sa molbom da ih preda njegovom učeniku Giljemu, ali pre nego su stigli do onoga kome su upućenbi bivaju ukradeni i sada počinje potraga za njima i za tajnama koje kriju.

Prema rečima Arbutine, to je veoma uverljiva priča sa puno autentičnih podataka o templarima koja će ponuditi neke moguće odgovore na pitanja ko su u stvari bili i koji su im bili ciljevi, ali i otvara i niz pitanja o ovom viteškom redu koji je vekovima bio predmet interesovanja i laika i naučnika.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE