• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Zoran Gluščević

Istaknuti književnik, kritičar i esejista Zoran Gluščević preminuo je u sredu u 80. godini posle kratke i teške bolesti.

Istaknuti književnik, kritičar i esejista Zoran Gluščević preminuo je u sredu u 80. godini posle kratke i teške bolesti.

Gluščević je rodjen 1926. godine u Užičkoj Požegi, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na katedri za germanistiku.

Veoma rano se afirmisao na književnoj i kulturnoj sceni Jugoslavije i bio je urednik književnih listova i časopisa. Posebno se bavio izučavanjem nemačke književnosti, a bio je veoma cenjen kao književni kritičar. Pored eseja pisao je drame za radio i televiziju

Gluščevićeva bibliografija je izuzetno bogata, medju knjigama su posebno upečatljive - "Putevi humaniteta" I i II, "Perom u raboš", "Alfa i omega", " Književnost i rituali", " Okultna moć", "Sava Rakočević". Poslednje objavljeno njegovo delo je "Mefisto i on" u izdanju "Prosvete".

Gluščević je priredio i sabrana dela Hermana Hesea u izdanju "Slova Ljubve", a važio je za najboljeg poznavaoca heseovog opusa.

Kao urednik ili kao gost-urednik u mnogim izdavačkim kućama priredio je mnoge naslove kao što su "Sabrana dela " Isidore Sekulić. Na listi knjiga koje mogu da se nabave preko virtuelne "Knjižare com" ima 21 Gluščevićevih naslova.

Bio je član mnogih prestižnih literarnih žirija i dobitnik je većeg broja priznanja i nagrada.

Vreme sahrane biće naknadno saopšteno.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE