• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filharmonija: "Pika-Točka-Tačka" u Beogradu

Regionalni projekat u kojem učestvuju tri filharmonije u Beogradu će početi koncertom na Kolarcu u petak 4. novembra od 20 časova.

Tri nacionalne filharmonije - Slovenačka, Zagrebačka i Beogradska, u sezoni 2011/12 započeli su regionalni projekat "Pika-Točka-Tačka", a 4. novembra kao solista nastupiće pijanista Andrej Gavrilov, uz američkog dirigenta Endrjua Gremsa. Na programu su dela Stravinskog, Sen-Sansa i Hensona.

Prvi projekat ovakvih razmera u oblasti kulture, inicirali su direktori tri nacionalna orkestra iz regiona, a zvanično podržali predsednici, premijeri, ministri kulture, gradonačelnici i ambasade SAD u sve tri države. Među brojnim ličnostima koje doživljavaju ovaj projekat kao most između kulturnih prestonica regiona je i slavni dirigent Zubin Mehta.

Realizacija projekta započela je u septembru i trajaće najmanje narednih pet godina. Ciklus je započeo u Ljubljani, koncertom Slovenačke filharmonije 8. septembra, a završava se u Zagrebu 28. maja 2012, gostovanjem Beogradske filharmonije.

Publika će u svakom od tri grada imati priliku da čuje pet koncerata, od kojih će tri izvoditi matični orkestar, dok će preostala dva izvoditi gostujući partnerski orkestri.

Beogradsku filharmoniju će na gostovanjima predvoditi Muhai Tang, Zagrebačku Dmitri Kitajenko, a Slovenačku Emanuel Vijom. Na preostala dva koncerta iz abonmana, sa istim solistima i programom, sva tri orkestra predvodiće američki dirigenti Endrju Grems i Džonatan Šifman.

Na osnovu analize afiniteta pretplatnika i iskustva sva tri orkestra, odabran je i jedinstveni program koji će slušati publika u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu. Tri nacionalne filharmonije će na petnaest koncerata "odmeriti snage" izvodeći dela Betovena, Čajkovskog, Mocarta, Ravela, Rahmanjinova, Mendelsona, Stravinskog, Sen-Sansa, Koplanda, Glasa, Hansona i Šonfilda.

Kao solisti u projektu će učestvovati četvorica vrhunskih pijanista - Andrej Gavrilov, Aleksej Volodin, Endrju von Ojen i Andreas Bojd, kao i violončelistkinja Monika Leskovar.

Sledeći koncert iz ciklusa "Pika Točka Tačka" u Beogradu je 10. decembra, kada nas očekuje gostovanje Slovenačke filharmonije.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE