• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filharmonija otvara ciklus "Hod po žici"

Sa Beogradskom filharmonijom, u petak 11. novembra, ovogodišnji ciklus "Hod po žici" otvoriće violončelista Julijan Štekel, uz dirigenta Danijela Rajskina.

Na programu su Dvoržakov Koncert za violončelo, jedno od najlepših dela iz ovog žanra, Šostakovičeva Deseta simfonija, čiji najpoznatiji deo predstavlja muzički portret Staljina i simfonijska poema Baba-Jaga, ruskog kompozitora A. Ljadova.

Julijan Štekel (28), osvojio je sva priznanja koja su ga sa nepunih trideset godina lansirala u sam vrh svetske scene. Na prošlogodišnjem ARD takmičenju pobedio je upravo izvodeći Dvoržakov koncert, a osvojio je prve nagrade i na takmičenjima Rostopovič i Lutoslavski. U njegovom rasporedu ove sezone, osim Beogradske, nalaze se orkestri iz Beča, Berlina, Minhena, Štutgarta...

Za Danijela Rajskina, jednog od omiljenih gostujućih dirigenata orkestra, ovo je četvrti koncert sa Beogradskom filharmonijom u poslednjih nekoliko sezona.

"Prvo što sam rekao orkestru kada sam došao na probu jeste kako je divno kada možeš da računaš na to da su neke stvari u životu konstantne. Lepo je znati da postoji orkestar kakav je Beogradska filharmonija. Svaka veza se razvija, pa tako ni sa nama nije od početka uvek bilo lako - kada sam prvi put došao, činilo mi se da ću teško ukrotiti njihovu neobuzdanu energiju, jer ovo je orkestar sa konstantno „visokom temperaturom."

Osim što je šef-dirigent Rajnske filharmonije, Rajskin redovno diriguje u salama Muzikferajn i Koncerthaus, Koncertgebau, Tonhale, Mocarteum, Linkoln Centar, kao i u salama Berlinske, Minhenske, Sanktpeterburške filharmonije. Sarađuje sa svetski priznatim umetnicima među kojima su Natalija Gutman, Šlomo Minc, Julijan Rahlin...

U okviru ovog ciklusa, na pet koncerata, sa Beogradskom filharmonijom će do kraja sezone "hodati po žici" i čuveni violinista Julijan Rahlin, violončelista Miša Majski, violista orkestra Metropoliten opere Milan Milisavljević, kao i solo kontrabasisti Beogradske filharmonije Ljubinko Lazić i Filip Savić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE