• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spomen ploča Živojinu Pavloviću

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i supruga Živojina Pavlovića, Snežana Lukić, otkrili su spomen ploču Pavloviću u ulici Majke Jevrosime gde je umetnik i živeo.

Književniku i filmskom stvaraocu, Živojinu Pavloviću, u petak je na zgradi u Ulici majke Jevrosime 39, u kojoj je živeo od 1971. godine, pa do smrti 1998. otkrivena spomen ploča.

U književnost je ušao kao pripovedač, knjigama "Krivudava reka" i "Dnevnik nepoznatog", a zatim su usledili romani "Lutke", "Kain i Avelj", "Zadah tela", "Oni više ne postoje", "Zid smrti", "Lov na tigrove", "Trag divljači", "Lapot", "Dolap"... Celokupno svoje prozno delo imenovao je kao "Divlji vetar". Iako rođeni Šapčanin, celokupno njegovo stvaralaštvo, od 32 knjige, vezano je za kraj njegove majke, dede i tetaka, gde je provodio letnje i zimske raspuste, duž obala Timoka.

Iako je diplomirao slikarstvo, na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, vrlo rano odlučio je da ne bude slikar, ali je sve svoje slike "ljubomorno čuvao" u koferu.

U svet filma je zakoračio pišući, i to filmske kritike, za "Reviju danas". Već prvim igranim filmom "Žive vode" (1962), iz omnibusa "Kapi, vode, ratnici", osvojio je na Filmskom festivalu u Puli specijalnu nagradu za debitantsko delo. Među 15 njegovih filmova, od kojih su mnogi kasnije bili ovenčani značajnim domaćim i inostranim priznanjima, su i "Neprijatelj", "Buđenje pacova", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda", "Crveno klasje", "Hajka", "Zadah tela", "Na putu za Katangu"...

Sa Dušanom Makavejevom i Aleksandrom Sašom Petrovićem bio je najistaknutiji predstavnik "crnog talasa" u jugoslovenskom filmu.

I ovo obeležje deo je kulturnog poduhvata "Vratimo dug piscima", koji su započeli Ministarstvo kulture i "Večernje novosti". Do sada je postavljeno 13 ploča piscima koji su živeli i stvarali u Beogradu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE