• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Dan Nacionalnog teatra

Dan Narodnog pozorišta - 22. novembar obeležen je danas tradicionalnom akademijom sa dodelom godišnjih nagrada, kao i proslavom prve godišnjice rada Muzeja Narodnog pozorišta.

Nagrada "Raša Plaović", koja afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na području Beograda u prošloj sezoni, uručena je pred mnogobrojnom publikom na velikoj sceni Nataši Ninković za ulogu Hede Gabler u istoimenoj predstavi Narodnog pozorišta.

"Jako sam uzbuđena. Kogod od kandidovanih kolega da je dobio nagradu, bilo bi opravdano. Zato sam sada presrećna", rekla je ona i dodala da je za glumce teško što uvek moraju da se dokazuju.

Ranije sam mislila da je onima koji dobiju ovako značajno priznanje lako jer su konačno stekli "sertifikat". Međutim, kada sam obaveštena o nagradi, posle kratkog perioda sreće i ponosa, shvatila sam da tek sada moram da se dokažem, da opravdam nagradu, dakle - spasa mi nema, izjavila je ona.

Ninkovićeva je zahvalila direktorki Drame u vreme rada na predstavi "Heda Gabler" - Ivani Dimić i rediteljki Snežani Trišić što su je ubedile da prihvati tu ulogu, kao i svim kolegama, od partnera na sceni do suflera.

Dimićeva, koja je bila i predsednik žirija za nagradu "Raša Plaović", pročitala je obrazloženje u kojem se ističe da je "Nataša Ninković glumica u najvećoj snazi, sa artikulisanim i razvijenim scenskim izrazom, velikog emocionalnog raspona i zavidne scenske uverljivosti".

"U komadu Henrika Ibzena odigrala je jednu izvanredno zanimljivu i posebnu Hedu Gabler, koja se može meriti sa svim prethodnim, našim i svetskim interpretacijama ove čuvene uloge zvane 'ženski Hamlet'", ocenio je žiri dodajući da je svojom kreacijom Hede Ninkovićeva dokazala da je gluma umetnost.

Nagrada za najbolju predstavu na repertoaru Narodnog pozorišta u sezoni 2010/2011 pripala je predstavi "Kanjoš Macedonović" po tekstu i u režiji Vide Ognjenović.

Nagrade za najbolja individualna premijerna umetnička ostavrenja na repertoaru Narodnog pozorišta dobili su Nataša Ninković (Heda Gabler), Igor Đorđević(za naslovni lik u "Kanjošu Macedonoviću"), Jovan Veselinović (za lik Solara u baletu "Bajadera"), Ivica Tomašev (za naslovnu ulogu u operi "Atila"), sopran Snežana Savičić Sekulucih za sveukupni umetnički doprinos i Marina Vukasović Medenica za kostime u operi "Zaljubljen u tri narandže".

Plakete po odluci Upravnog odbora Narodnog pozorišta povodom značajnih aktivnosti u životu i radu nacionalnog teatra dobili su češki reditelj Jirži Mencl (koji je režirao operu "Zaljubljen u tri narandže") i Telenor fondacija koja je realizovala više akcija prema Ugovoru o saradnji sa Narodnim pozorištem.

Pečat po odluci upravnika Narodnog pozorišta, koji se dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu nacionalnog teatra, dobili su Dušan Đoković (Akademija umetnosti), generalni direktor JP PTT saobraćaja "Srbija" Goran Ćirić i Miodrag Radovanović (vlasnik malog podruma Radovanović).
Dodeljena su i druga priznanja, koja su uručili upravnik Božidar Đurović i predsednik Upravnog odbora Slavko Carić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE