• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još jedan valcer na "lepom plavom Dunavu"

Bečka filharmonija, pod dirigentskom palicom Marisa Jansonsa, održala je danas tradicionalni Novogodišnji koncert, a zahvaljujući direktnom prenosu, u njihovom prepoznatljivom pozdravu nastupajućoj godini, mogli su da uživaju ljudi na svim kontinentima.

Filharmonija je koncert otvorila zajedničkom kompozicijom braće Johana i Jozefa Štrausa "Patriotski marš", koji je prvi put izveden u okviru Novogodišnjeg koncerta. U prvom delu na programu su bila dva valcera - "Ples iz većnice" Johana Štrausa i plesni valcer "Građani Beča", Karla Mihaela Ciera.

Između dva valcera publika je imala priliku da čuje dve brze polke Johana Štrausa "Ili, ili" i "Trič-trač" u izvođenju hora Bečkih dečaka.

Na kraju prvog dela usledile su dve programske tačke koje se odnose na sportski događaj 2012. godine - Olimpijske igre u Londonu. "Albion-Polka" posvećena je princu Albertu fon Zaksen Koburg Gota (1819-1861), suprugu engleske kraljice Viktorije, koja je prvi put izvođena 1851. godine u palati Koburg u Beču. Sa "Džokej polkom" Jozef Štraus je muzički tematizovao svoj omiljeni konjski sport.



Drugi deo Novogodišnjeg koncerta otvoren je "Đavolskim plesom" Jozefa Helmesbergera juniora (1855-1907), koji je bio prva violina, koncert majstor i dirigent Bečke filharmonije.

Izvedena je potom polka "Pozdrav umetnika" Jozefa Štrausa i valcer "Uživaj u životu" Johana Štrausa.

Izvođenjem jednog od omiljenih dela Johana Štrausa starijeg, "Šperl-Galop", napravljena je veza sa aktuelnom politikom: 1. januara 2012. godine je Danska preuzela predsedavanje Evropskom unijom i iz tog razloga, po prvi put u okviru Novogodišnjeg koncerta, izveden je "Kopenhaški voz na paru galop" Hansa Kristijana Lumbaje, danskog kompozitora zvanog "Štraus sa severa".

U programu su potom sledila dela za koja je vezan dirigent Jansonsa, koji je rođen 1943. u Rigi, studirao u Lenjingradu i Beču, 1992. godine debitovao u Bečkoj filharmoniji a nastanjen u Sankt Peterburgu.

Izvođenjem Štrausove polke "Vatrootporan" sa horom Bečkih dečaka, "Karmen kvadrila" Edvarda Štrausa, dela "Picikato Polka", "Persijski marš" i "Goruća ljuba" ukazano je na značaj koji je Sankt Peterburg imao za porodicu Štraus.

Između 1856. i 1869. godine Johan Štraus je redovno održavao koncerte u Sankt Peterburgu. Takođe prvi put na programu bečkog Novogodišnjeg koncerta bili su Panorama i valcer iz "Trnove ružice" velikog ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Valcer "Delirium" Jozefa Štrausa već 12. put se izvodi na Novogodišnjem koncertu. Sa dve briljantne brze polke Johana Štrausa "Grom i munja" i "Tik-Tak" završen je zvanični deo programa, odnosno označen početak dodatnog dela Novogodišnjeg koncerta, koji je tradicionalno zatvoren valcerom "Na lepom plavom Dunavu" i "Radeckim maršom".

Austrijska državna televizija ORF prenosila je po 54. put uživo Novogodišnji koncert iz zlatne dvorane Bečkog muzičkog udruženja sa 13 kamera u koncertnoj dvorani i osam kamera za baletsko izvođenje iz dvorca Belvedere.

Prvi Novogodišnji koncert izveden je 31. decembra 1939. godine, pod dirigentskom palicom Klemensa Krausa, a 1. januara u podne počeo je prvi put da se izvodi 1941. godine i izvođen je svih ratnih godina.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stanimir Branimir

Prelepo! Nova godina za mene počinje tek sa Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije.

SERIJE