• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropske prestonice kulture ove godine su...

"Kolevka portugalske državnosti" grad Gimarais i slovenački Maribor čiji program "Evropske prestonice kulture" je zasnovan na razvoju i učenju i inkluziji svih društvenih i etničkih grupa.

Portugalski grad Gimarais i slovenački Maribor izabrani su za evropske prestonice kulture 2012, tokom koje će svojim različitim programima ukazivati na kulturno bogatstvo i raznolikost Evrope, ali i njenu zajedničku istoriju i vrednosti.

Tokom jedne godine Gimarais, koga nazivaju kolevkom portugalske državnosti, promovisaće kulturnu raznolikost Evrope brojnim muzičkim, filmskim, književnim, pozorišnim i umetničkim programima i projektima.

Program Gimaraisa zasnovan je na tri cilja - razvoju lokalne zajednice novim ljudskim resursima i profesionalnom ekspertizom, transformacijom ekonomije grada u međunarodno konkurentsku kreativnu ekonomiju i transformacijom grada kao mesta koje pasivno čuva uspomene u konstantno novo i otvoreno kulturno i kreativno iskustvo.

Kako su naveli gradski oci, cilj jednogodišnjeg programa je da kroz društvenu angažovanost stvore kreativnu energiju u Gimaraisu, doprinesu društvenom, urbanom i ekonomskom oporavku grada, konsoliduju njegovu ponudu kulture i stvore novi dinamičan kulturni pejzaž.

Sa druge strane, Maribor će 2012. godine raditi pod sloganom "Čista energija" koji je zasnovan na ideji da je kultura kreativna energija i generator razvoja i društvenog angažovanja.

Maribor i okolni partnerski gradovi u istočnoj Sloveniji planiraju da koriste otvorene prostore kao glavne tačke kreativnosti i uspostavljanja veza. Ceo mariborski program "Evropske prestonice kulture" zasnovan je na razvoju i učenju i inkluziji svih društvenih i etničkih grupa sa posebnim naglaskom na deci, starima i najugroženijoj populaciji.

Akcenat će biti stavljen na savremeno stvaralaštvo, ali i njegovo poređenje sa istorijskim umetničkim pokretima poput avangarde, socrealizma ili modernizma.

Cilj je razmotriti pitanje identiteta u savremenom svetu visokih tehnologija, a tema virtuelnog nasuprot realnom svetu biće polazna osnova za raspravu o vezama umetnosti, kulture, nauke, energije i ekonomije.

Evropska prestonica kulture je grad koji Evropska unija odredi da tokom jedne godine organizuje seriju kulturnih događaja sa snažnom evropskom dimenzijom.

Pripreme za titulu evropske prestonice kulture često posluže kao značajna kulturna, društvena i ekonomska prilika gradu i pomažu u njegovoj urbanoj regeneraciji, izmeni imidža i poboljšanju profila na međunarodnom nivou.

Ideja o evropskoj prestonici kulture zaživela je 1985. godine sa ciljem da se Evropljani okupe i pokažu bogatstvo i raznolikost evropske kulture, ali i njihovu zajedničku istoriju i vrednosti.


Atina je bila prva evropska prestonica kulture. Beograd želi da titulu prestonice kulture dobije 2020. godine. Važeći konceprt EU traje do 2019. godine, ali je Beograd ponudio desetogodišnji koncept koji, prema rečima zaposlenih na projektu, pokazuje šta posle 2019.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE