• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andrić "pobedio" Tolkina

Žiri koji je dodeljivao Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine ocenio da je remek-delo jugoslovenske književnosti "Na Drini ćuprija" vrednije od "Gospodara prstenova". Tolkinov roman okarakterisan kao "drugorazredna proza".

Švedski novinar Andreas Ekstrom otkrio je nedavno da je pre 51 godinu u izboru za Nobelovu nagradu bio i Dž. R. R. Tolkin, ali da se njegovo ime nije našlo u najužem krugu potencijalnih dobitnika.

Žiri za dodelu Nobelove nagrade okarakterisao je 1961. godine Tolkinov roman "Gospodar prstenova" kao "drugorazrednu prozu" i dodelio prestižno priznanje Ivi Andriću.

"Tolkinova proza ne može ni na koji način biti dostojna najkvalitetnije naracije", napisao je svojevremeno član žirija Anders Osterling.

Epsko-fantastički roman "Gospodar prstenova" proglašen je omiljenom knjigom čitalaca na Ostrvu, ekranizovan je i prodat u milionskim tiražima.

Sam Ekstrom nije krio iznenađenje.

"Privatno se više od pet godina bavim istraživanjem dodele nagrada i ovo je prvi put da sam video Tolkinovo ime među predloženim kandidatima. Danas ima oko 300 predloga godišnje, pre pedesetak godina njihov broj kretao se oko 50. I niko nije mogao ni da pretpostavi ko je pobedio".

Žiri je u zvaničnom obrazloženju nagrade odao priznanje Andriću za "epsku snagu romana, kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje".



Pobednički roman, o građenju i sudbini mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, takođe je preveden na većinu svetskih jezika.

Reditelj Emir Kusturica najavio je da će narednih godina snimiti film na osnovu Andrićevog kapitalnog dela, a za potrebe snimanja u Višegradu sagradiće i "Kamengrad".

Grad napravljen za potrebe ekranizacije romana sastojaće se od oko 50 renesansnih kuća, trgova, prodavnica, pijaca, pozorišta, sve u cilju što realnijeg predstavljanja "Andrićevog" Višegrada i okoline.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana Cvetic

Tolkinov ROMAN JE DANAS KOMERCIJALIZOVAN, a onda realno nije bio u KNJIZEVNOM smislu remek delo. Sem toga, Andric je bio nesto posebno...

Objavite komentar!!!

Tito,kao i sam Andric su pripadali najvisem masonskom redu tih godina. Tito je bio u odlicnim odnosima sa \"onima koji su dodeljivali Nobelovu nagradu\", i razumljivo je da ce \"brat\" pomoci svom \"bratu\". Stvarati nesto nepostojece, ni iz cega. to je car knjizevnosti.Isto kao sto Van Ajk uradi fenomenalno izdetaljisanu sliku (portret) dve osobe, a nasuprot njega Salvador Dali od nekih cudnovatih poza i detalja dobije sklad i neverovatno delo.. Ne kudim Andrica, ali kudim izjavu \"drugorazredni nivo\".To je ponizavajuce za Tolkinovu velicinu!

Johnnation

Ovo je kao da poredimo Teslu i Mocarta, obojica su maestralni u svom poslu, u svom ,,zanru". Ko kaze da je Tolkin pisao drugorazrednu prozu nije procitao ni jedno njegovo delo. Dok sam bio u srednjoj skoli na jednom pismenom radu gde je bilo reci o tako nekoj fantaziji ja sam pomenuo Tolkina a profesorka starog kova mi je to strasno zamerila, jer Tolkin je, jel te, ,,sund''. Mnogo kasnije sam saznao da stvarno nikada nije procitala ni jedno njegovo delo... U sustini oba dela su fenomenalna i vredna dela svetske istorije....

SERIJE