• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan Arhiva Jugoslavije

Arhiv Jugoslavije obeležio je danas svoj dan predstavljanjem zbornika dokumenata "Izveštaji Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije za 1935. godinu".

Objavljeni zbornik je šesti tom edicije "Izvori za istoriju međunarodnih odnosa 1930-1940", koja će sadržati 11 knjiga, a zbornici dokumenata ove edicije su mesečni izveštaji MIP-a Kraljevine Jugoslavije.

Šesta knjiga, koja je danas promovisana, obuhvata izveštaje za 18 država - Albaniju, Austriju, Bugarsku, Belgiju, Veliku Britaniju, Grčku, Egipat, Italiju, Mađarsku, Nemačku, Poljsku, Rumuniju, SAD, ŠSR, Tursku, Čehoslovačku, Francusku, Španiju i Društvo naroda.

"Izveštaji MIP-a Kraljevine Jugoslavije za 1935. godinu", čiji je priređivač Nada Petrović, obuhvataju mesečne izveštaje od januara do decembra, čiji se originali nalaze u fondovima Arhiva Jugoslavije - Poslanstvo Kraljevine Jugoslavije u Turskoj (Carigrad) i Poslanstvo Kraljevine Jugoslavije u Engleskoj (London).

U njima je analizirana spoljna i unutrašnja politika pojedinih država, kao i ekonomska situacija u dotičnim zemljama. Iz evropskih prestonica su izveštavali tokom 1935. godine iskusni dugogodišnji poslanici, kao što su Jovan Dučić, Đorđe Đurić, Boško Hristić i drugi.

U tekstovima izveštaja malo se pominje politička situacija u Kraljevini Jugoslaviji i stavovi drugih zemalja prema njoj. Priređivač edicije Nada Petrović istakla je da je ovom edicijom čitaočima priredila i približila tu istorijsku građu, jer je arhivska građa "istorijski izvor prvog reda".

Ona je ocenila da smo suočeni sa preobiljem istorijskih podataka putem medija tako da gubimo iz vida arhivsku građu.

"Želimo da se vratimo izvorima i to radimo tako što obelodanjujemo arhivsku građu", objasnila je Petrovićeva, dodavši da je jedna od namera priređivača i ljudi koji su sarađivali na ovim edicijama da se arhivske građe izvuku na svetlost dana i ponude čitaocima.

Opštim zakonom o državnim arhivama osnovana je Državna arhiva FNRJ 21. januara 1950. godine. Arhiv je nekoliko puta menjao ime, a najduže je radio i u javnosti je najpoznatiji kao Arhiv Jugoslavije.

Ova ustanova je nadležna da prikuplja, čuva, sređuje i daje na korišćenje arhivsku građu nastalu radom institucija jugoslovenske države (od osnivanja 1918. do raspada 2006. godine) i pojedinih ličnosti.

(Tanjug/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE