• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum Beograda i umetnika o doprinosima

Gradski sekretar za kulturu Darijan Mihajlović potpisao je u petak ugovore sa 15 umetničkih udruženja o učešću Beograda u plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnim umetnicima tokom cele 2006. godine.

Gradski sekretar za kulturu Darijan Mihajlović potpisao je u petak ugovore sa 15 umetničkih udruženja o učešću Beograda u plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnim umetnicima tokom cele 2006. godine.

Na osnovu ugovora, grad će učestvovati u plaćanju doprinosa za samostalne umetnike čiji očekivani prihod u ovoj godini ne prelazi iznos od 421.176 dinara, rekao je Mihajlović novinarima u Skupštini Beograda, gde su ugovori potpisani.

Sporazumom su predvidjene tri osnovice za plaćanje doprinosa, u zavisnosti od staža osiguranja.
Samostalnim umetnicima koji su ostvarili 15 godina sraža osiguranja, doprinosi će biti plaćani po najnižoj mesečnoj osnovici doprinosa - 40 odsto od prosečne mesečne zarade u Srbiji.

Umetnicima sa više od 15 godina staža slede osnovica za doprinose je prosečna mesečna zarada u Srbiji, a onima kojima je ostalo pet godina do sticanja uslova za starosnu penziju osnovica je dvostruka prosečna mesečna mesečna zarada u Srbiji.

Umetnička udruženja će u roku od 30 dana morati Sekretarijatu za kulturu da dostave spiskove samostalnih umetnika koji ispunjavaju uslove da im grad plaća doprinose.

Predsednik Koordinacionog odbora umetničkih udruženja Dragoslav Krnajski rekao da će doprinosi za prvih šest meseci biti isplaćeni po dostavljanju spiskova a za drugih šest meseci - početkom 2007. godine.

Darijan Mihajlović je ocenio da je potpisivanjem sporazuma "rešen deo problema". On je izrazio uverenje da sada postoji "dovoljno dobar sistem i za Skupštinu Beograda i za gradski budžet i za umetnička udruženja", a da će Zakon o penzijskom osiguranju "doneti još bolju osnovu".

Krnajski je upozorio da porezi i doprinosi za četiri meseca u prošloj godini još nisu plaćeni, te da na njih teku kamate koje bi mogle da "pojedu" sredstva iz potpisanih sporazuma.

On je takodje ocenio da su zakonski propisi o obaveznom socijalnom osiguranju, usvojeni u leto 2005. godine, "doživeli fijasko u svim fazama svoje primene" i dodao da će umetnička udruženja insistirati na njihovim suštinskim izmenama.

Ti propisi izjednačili su samostalnog umetnika sa samostalnim preduzetnikom, naložili mu da vodi poslovne knjige i da sam sebi obračunava i uplaćuje doprinose za staž i zdravstveno osiguranja, što su do tada radili poslodavci.

Ovakvo rešenje izazvalo je ogorčenje samostalnih umetnika i veliki broj kritika u javnosti.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE