• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akademija u čast Instituta "Tesla"

U svečanoj sali Kolarčeve zadužbine u petak je održana svečana akademija povodom obeležavanja 150 godina od rodjenja Nikole Tesle i 70 godina od osnivanja Instituta koji nosi njegovo ime.

U svečanoj sali Kolarčeve zadužbine u petak je održana svečana akademija povodom obeležavanja 150 godina od rodjenja Nikole Tesle i 70 godina od osnivanja Instituta koji nosi njegovo ime.

Posle intoniranja svečane pesme "Vostani Serbije" besedu je održao dr Radomir Naumov, srpski ministar energetike i prethodni dugogodšnji direktor instituta "Nikola Tesla".

Označivši Teslu kao jednog od najvećih izumitelja u istoriji svetske nauke, on je rekao da smo mi mali narod koji se uglavnom služi naučnim dostignućima drugih, velikih i bogatijih zemalja, ali da te dugove vraćamo preko Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića... čija su dela ušla u svetsku baštinu znanja.

"Dva jubileja -150 godina od rodjenja Tesle i 70 godina od snivanja Instituta koji je, takodje, dao svoj doprinos naučnoj riznici prilika su da se setimo da naš doprinos nije mali i da u budućnosti treba dati znanju i kulturi mesto koje zaslužuju", rekao je ministar i dodao da na taj način pokazujemo i dokazujemo da pripadamo porodici prosvećenih naroda Evrope.

Naumov je kao jedan od ljudi koji su rukovodili Institutom tokom njegovog postojanja ocenio da je u radu bilo uspona i padova,ali da svi mogu biti ponosni na dostignuća ove naučne ustanove koja su u skladu sa imenom koji nosi.

Aktuelni direktor Insituta dr Dragan Kovačević je podsetio da je 28. maja 1936. godine dr Bogdan Gavrilović proglasio osnivanje Instituta koji je počeo "život" u jednoj sobi Tehničkog fakulteta, ali je već tri godine docnije vlada donela uredbu o njegovom uredjenju i za prvog direktora postavila inženjera Slavka Bokšana.

On je citirao Teslino pismo novoosnovanom Isntitutu u kome je poželeo kolegama puno uspeha i izrazio zadovoljstvo što su odabrali da ga nazovu njegovim imenom

Kovačević je naglasio da se Institut već 70 godina rukovodi istim principima kojih se držao naš veliki naučnik, da uvek budu u službi nauke i na dobrobit čovečanstva i rekao da veruje da će tako biti i u buduće i da će Institut preživeti sve promene.

Prozvan da govori o radu u Institutu pre više od pola veka akademik Petar Miljanić koji je doajen medju naučnicima koji su u njemu radili, opisao je kako se mladima nisu davali " zadaci" već se od njih očekivalo da sami pronadju polje svog istraživajnja i jave se šefovima tek kada dodju do značajnih rezultata.

On je uputio reči kritike na račun planiranja istraživačkog rada od strane administracije i poželo da mlade snage budu oslobodjene briga za egzistenciju kako bi se u potpunosti mogli posvetiti istraživanjima.

U umetničkom programu akademije učestvovali su glumci Petar Kralj, Svetlana Bojković i Lepomir Ivković, a nastupio je hor Umetničkog ansambla Vojske "Stanislav Binički"sa dirigentom Milovanom Pančićem

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE