• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vorholova "žvrljotina" iz garaže

Kolekcionar koji je na jednoj garažnoj rasprodaji u SAD kupio zbirku crteža, otkrio je među njima i crtež pop umetnika Endija Vorhola.

Biznismen Endi Filds (48) platio je pet dolara za pet crteža na rasprodaji u Las Vegasu 2010. godine. Kada je odlučio da urami jedan od crteža otkrio je sakriveni crtež ispod njega za koji se ispostavilo da je Vorholov i koji je procenjen na 1,3 miliona funti.

Filds međutim ne namerava da proda svog Vorhola, bar ne još nekoliko godina.

"Prijatelji i ja često odlazimo na garažne rasprodaje. To je uvek zabavno i često nađete dobre stvari", rekao je on za "BBC".

Filds je objasnio i kako je pronašao crtež: "Ponovo sam uramljivao jednu od slika i kada sam skinuo pozadinu video sam crtež i prepoznao crvene usne Endija Vorhola."

Veruje se da je reč o crtežu Rudija Volija, muzičara iz tridesetih, koji je Vorhol uradio kada je imao devet ili 10 godina.

"Stručnjaci misle da je crtež od istorijske važnosti jer Vorhol nije radio ništa u pop art maniru sve do svoje 23. godine", rekao je Filds.

On smatra da je prvobitni vlasnik crteža sakrio delo iz bezbednosnih razloga. Filds se sada nada da će crtež biti izložen u muzeju.

"To bi bilo mnogo bolje nego da čami u nekom sefu. Voleo bih da ga zadržim jer sakupljam umetnička dela, ali ne nameravam još nekoliko godina da ga prodam", rekao je Filds.

Vorholovi printovi često budu prodati po milionskim cenama. Njegov prvi autoportret je 2011. prodat za 38,4 miliona dolara (23,5 miliona funti).

(Tanjug/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE